Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Na ogórkach kiszonych pojawił się biały nalot? Co druga osoba popełnia wtedy błąd
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.04.2024 10:24

Na ogórkach kiszonych pojawił się biały nalot? Co druga osoba popełnia wtedy błąd

ogórki kiszone
Fot. Canva/FactoryTh

Zauważyłeś biały nalot na ogórkach kiszonych? W tym momencie wiele osób popełnia błąd. Jednak podejdź spokojnie do tego problemu. Dowiedz się, co oznacza taki biały nalot i czy musisz wyrzucić ogórki.

Ogórki kiszone z białym nalotem, co robić?

Jeśli jesteś smakoszem ogórków kiszonych, to czekasz na nie z wytęsknieniem. Najpierw kiszenie, a potem trzeba uzbroić się w cierpliwość. Już wkrótce będziesz się cieszyć smakiem wybornych ogórków. Możesz podać je do dań obiadowych, zrobić z nich sałatkę lub zjeść z kanapką.

Zawsze poprawiają smak potraw i dostarczają wielu cennych witamin. Natomiast zdarza, że na ogórkach kiszonych pojawia się biały nalot. Co z tym fantem zrobić? Czy należy się pozbyć takich ogórków? Właśnie w tym momencie wiele osób popełnia pewien błąd.  

ogórki kiszone
Fot. Canva/timsa
Polacy zupełnie zapomnieli o tej roślinie. Można zrobić z niej zupę lepszą niż szczawiowa

Co oznacza biały nalot na ogórkach?

Biały nalot na ogórkach to nie pleśń, a zdrowe bakterie kwasu mlekowego. Pojawiają się na ogórkach z powodu fermentacji. Dlatego śmiało możesz jeść ogórki z białym nalotem. Nie spowodują one wystąpienia dolegliwości żołądkowych.

Warto jednak bacznie przyglądać się takim ogórkom, bo mogą one nieco później spleśnieć. Objawem tego będzie zielona lub biało-szara pleśń. Taki produkt z nieprzyjemnym kożuchem musisz wyrzucić. Jest on szkodliwy dla zdrowia. 

Jak rozpoznać pleść na ogórkach kiszonych?

Jeśli widzisz kożuch w kolorze szaro-zielonym, to znak, że na ogórkach pojawiła się pleśń. Kolory mogą zbliżać się nawet do barwy niebieskiej. Niej jedz takich ogórków, bo są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Może prowadzić do niestrawności i licznych zatruć pokarmowych.

Zepsute ogórki mają też bardzo nieprzyjemny zapach. Jeśli są rozmiękczone, rozpadające się i z kożuchem, to wyrzuć je. Zjedzenie takich zepsutych ogórków grozi wymiotami, biegunką, mdłościami. Pisaliśmy o włoskim szefie kuchni, który od lat gotuje w Polsce. Podawaliśmy też doskonały przepis na kotlety rybne. 

ogórki kiszone
Fot. Canva/robert6666

Źródło: kobieta.gazeta.pl