Smakosze.pl Porady Najgorszy błąd podczas suszenia grzybów
canva/Langan

Najgorszy błąd podczas suszenia grzybów

22 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Suszenie to jeden z najlepszych sposobów utrwalania grzybów. By jednak w czasie przechowywania grzyby nie psuły się, trzeba wiedzieć jak je wysuszyć. Zobacz, jaki jest najgorszy błąd podczas suszenia grzybów.

Świeżo zebrane, leśne grzyby doskonale nadają się na potrawy, np. na zupę, do duszenia, smażenia . Jeśli jednak masz ich nadmiar, możesz je zamarynować, a najlepiej ususzyć. Suszenie jest bardzo dobrą metodą utrwalania grzybów, bo nie zmienia ich smaku, ani zapachu. A tak przetworzone grzyby można wykorzystać do różnych potraw.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Najgorszy błąd podczas suszenia grzybów

Grzyby można suszyć w piekarniku, w specjalnej suszarce lub ponawlekane na nitkę i rozwieszone nad kuchenką. Przy suszeniu, zwłaszcza w piekarniku, ważne jest, by nie przesadzić z temperaturą suszenia.

Grzyby powinno się suszyć w temperaturze ok. 40-50 st. C. Wtedy bowiem suszenie przebiega prawidłowo, tzn. woda z wnętrza grzybów zdąży wyparować. Jeśli zaś zaczniemy suszyć je w wyższej temperaturze, ich wysuszona powierzchnia utrudni wyparowywanie wody z wnętrza. Po wstępnym suszeniu grzyby można dosuszyć w temperaturze 55 st. C.

Przygotowanie i przechowywanie grzybów

Grzyby przed suszeniem trzeba przebrać i dokładnie oczyścić. Wyrzucamy grzyby robaczywe albo ze śladami po ślimakach. Usuwamy z nich kolki, mech i piasek. Ten ostatni najlepiej zetrzeć przy użyciu wilgotnej szmatki lub pędzelka. Grzybów przeznaczonych do suszenia nigdy nie należy myć, bo to zdecydowanie wydłuży cały proces.

Grzyby kroimy na mniejsze kawałki lub w grubsze plasterki. Dobrze jest też przekroić wzdłuż na połowę każdy trzon grzyba. W ten sposób sprawdzimy, czy na pewno nie jest robaczywy, ale też sprawimy, że szybciej się wysuszy. Kawałki grzybów nie mogą być jednak zbyt małe, bo grzyby bardzo kurczą się w czasie suszenia.

Wysuszone grzyby należy wystudzić, a potem wsypać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Studzenie grzybów jest ważne, ponieważ gdy zamkniemy w słoiku ciepłe grzyby, zaparują, a potem zawilgną. Grzyby w słoiku należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

czyszczenie grzybów
czyszcznie grzybów

Źródło zdjęcia: canva/hsvrs

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy