Jak powinno się przechowywać grzyby?
Grzyby leśne to doskonały dar natury. Można je zebrać przy okazji przyjemnego spaceru, a potem przerobić na aromatyczne pyszności. A czy wiesz jak powinno się przechowywać grzyby? Ile czasu masz na przetworzenie świeżych? Oto ważne informacje.
Grzyby leśne są bardzo smaczne, ale też nietrwałe. Tak naprawdę w czasie przechowywania świeżych grzybów widoczne gołym okiem zmiany nie następują błyskawicznie. Jednak grzyby szybko mogą ulec samozagrzaniu, co może skutkować wytworzeniem się w nich szkodliwych substancji. Dlatego dobrze jest wiedzieć jak je przechowywać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak powinno się przechowywać grzyby?
Po zebraniu świeżych grzybów masz 24 godziny na ich przerobienie. Przy czym większe i starsze okazy psują się szybciej niż mniejsze i młodsze, więc lepiej przerobić je wkrótce po dotarciu do domu. Grzyby należy przechowywać w chłodnym miejscu, np. lodówce. Gdy temperatura na zewnątrz nie jest zbyt wysoka, można je też wynieść na nienasłoneczniony balkon.
Po przyniesieniu grzybów do domu w pierwszej kolejności warto je oczyścić. Usunięcie kolki, mchu i robaczywych okazów też spowolni psucie się całości. Potem trzeba zdecydować, czy wkrótce przygotujesz z nich potrawę czy zrobisz z nich zapasy na zimę.
Co zrobić z leśnych grzybów?
Jeśli masz ochotę zaraz raczyć się grzybowym daniem proponujemy grzyby duszone na maśle. Niewiele czasu zajmie ci też ugotowanie aromatycznej zupy. Pamiętaj jednak, żeby grzybowych potraw nie przyrządzać na kolację. Są dość ciężkostrawne.
Gdy zdecydujesz, że chcesz na dłużej zachować aromat grzybów do wyboru masz kilka metod ich przetworzenia. Po pierwsze możesz je zamrozić. Wcześniej tylko je obgotuj, a potem osącz. Zimą idealnie będą też smakować marynowane grzybki. Jednak najłatwiejsze w przechowywaniu i najbardziej wszechstronne w zastosowaniu są grzyby suszone.
Jeśli zdecydujesz się na suszenie grzybów przebierz je i dokładnie oczyść. By usunąć z nich piasek, najlepiej delikatnie wytrzyj każdy grzyb lekko wilgotną ściereczką. Nie płucz grzybów, bo to bardzo wydłuża ich suszenie. Większe kapelusze i trzony pokrój w grubsze plastry. Ułóż je na sitach suszarki i dokładnie wysusz. Wsyp do słoików, zakręć, przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Źródło zdjęcia: canva/natalyadanko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamelse