Najłatwiejsze, cudowne ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Ciasto drożdżowe ma status kultowego deseru. Wielu smakoszy z miłą chęcią przygotowuje je w domowym zaciszu. Niestety, wyrabianie ciasta jest męczącą czynnością. Okazuje się, że ugniatanie może być zbędne. Wystarczy wykorzystać odpowiedni przepis i ułożyć składniki warstwami.
Bez wątpienia ciasto drożdżowe często gości na naszych stołach. Wszystko dzięki jego niepowtarzalnym walorom smakowym. Przeważnie ciasto drożdżowe nie może obejść się bez wyrabiania. Jednak nie zawsze jest ono konieczne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto drożdżowe bez wyrabiana?
Mało kto spodziewałby się, że ciasto drożdżowe można przygotować w tak prosty sposób. Wszakże uwielbiany wypiek za sprawą wyrabiania zyskuje na puszystości. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe .
Tym razem sięgniemy po recepturę na ciasto drożdżowe, które nie wymaga wyrabiania. Deser doskonale sprawdzi się, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na spędzanie go w kuchni. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
1 kg mąki pszennej
-
4 jajka
-
kostka masła
-
180 g cukru
-
180 ml mleka
-
100 g świeżych drożdży
-
szczypta soli
Najprostszy przepis na cisto drożdżowe
Przygotowania zaczynamy od pokruszenia drożdży do dużej miski. Umieszczamy na nich warstwę cukru. Ważne by przykryła drożdże równomiernie. Jajka roztrzepujemy widelcem. Masę wylewamy na cukier .
Na cukrze umieszczamy warstwę roztopionego i przestudzonego masła, na którą wylewamy mleko. Całość przykrywamy przesianą mąką ze szczyptą soli. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny. Warto pamiętać o tym, by mieszanka nie była narażona na zmiany temperatur.
Kiedy czas dobiegnie końca, składniki delikatnie mieszamy. Ciasto powinno być dosyć rzadkie . Przelewamy je do foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasto drożdżowe powinno być gotowe po 40 minutach. Warto wiedzieć, jakich błędów unikać podczas przygotowywania wypieków .
Canva / Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepisy.pl