Smakosze.pl
Ciasto drożdżowe

pixabay/riona_craft_and_renivatio

Jak upiec idealne ciasto drożdżowe? Mamy najlepszy przepis

9 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Charakterystyczny zapach i smak - chyba nie ma osoby, która nie uległaby magii ciasta drożdżowego. Niestety, danie nie uchodzi za szybkie i łatwe do wykonania. Wiele osób podkreśla, że do jego wykonania niezbędne jest doświadczenie. Zdradzam

Lekkie, niesamowicie puszyste i smaczne ciasto drożdżowe jest dla wielu z nas ukochanych przysmakiem. Niestety, jego wykonanie nie należy do najłatwiejszych czynności. Zazwyczaj zrobienie ciasta drożdżowego jest też dość czasochłonne. Całe szczęście znany jest szybki przepis, który zawsze się udaje. Dzięki temu możemy cieszyć się ukochanym łakociem dużo szybciej niż zwykle. Zatem, do dzieła.

Ciasto drożdżowe należy do dość wymagających dań. Aby wyszło perfekcyjne należy przede wszystkim unikać błędów, zwracać uwagę na detale oraz mieć dobry przepis. Tych ostatnich jest bez liku. Dzisiaj przychodzimy do was z najszybszą recepturą na uwielbiany smakołyk. Mamy doskonałą wiadomość: zawsze się udaje.

Jeśli jesteś ciekawa, jakich błędów unikać podczas pieczenia ciasta drożdżowego, to odsyłamy Cię do jednego z naszych starszych artykułów. Link znajduje się tutaj.

Ciasto drożdżowe - najlepszy i najszybszy przepis

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • 1 szklanka mleka

  • pół kostki margaryny

  • pół szklanki cukru

  • 8 dag drożdży

  • 4 jajka

  • 1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

Margarynę rozpuść, podgrzej mleko. Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru, dodaj rozpuszczoną margarynę i przestudzone mleko,j ajka, mąkę, resztę cukru, opcjonalnie olejek zapachowy i miksuj przez 3 minuty.

Powstałe ciasto przelej do keksówek i pozostaw w ciepłym miejscu, aby urosło. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut. Po 20 minutach sprawdź patyczkiem, czy już się upiekło. Można też piec je przez 25 minut i pozostawić w nagrzanym piekarniku na 10 minut.

Przed pieczeniem ciasta drożdżowego, warto skorzystać z cennych porad babci Ewy. Doświadczona cukierniczka poleca, by po wyrośnięciu ciasta przełożyć je na blat, zagnieść ciasto i odłożyć na 10 minut. Ciasto powinniśmy odkładać do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość, i odpowietrzyć je po około pół godzinie.

Więcej porad babci Ewy znajdziecie w naszym artykule. Link tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kobieceinspiracje.pl/

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >
Krokiety - Robert Makłowicz przedstawił nieziemski przepis

Przepisy

Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler, która nie ma sobie równych

Przepisy

Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową z wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >