Smakosze.pl Przepisy Najłatwiejsze leniwe zrobisz w 15 minut. Nie musisz nawet ubijać piany
Canva / arfo

Najłatwiejsze leniwe zrobisz w 15 minut. Nie musisz nawet ubijać piany

10 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pierogi leniwe, w niektórych domach zwane także kluskami leniwymi, są prostą i pyszną potrawą. Przygotowanie ich jest błyskawiczne - wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, uformować kluski i wrzucić je na wrzątek. Zanim zagotujesz wodę w garnku, ciasto na leniwe będzie już gotowe. Podasz je dziś na obiad czy na podwieczorek?

Do przygotowania pierogów leniwych potrzebujesz zaledwie 4 składników. Wystarczy wymieszać je ręcznie, nie potrzebujesz do tego żadnych kuchennych urządzeń. Leniwe idealnie smakują podane z zasmażką z masła i bułki tartej. Możesz je też polać samym masłem i oprószyć cynamonem. Te smakowite kluski kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Przepis na najprostsze kluski leniwe

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g twarogu

  • 1 jajko

  • 2-3 łyżki cukru

  • 3/4 szklanki mąki

  • sól do gotowania

Składniki na zasmażkę:

  • 1/4 kostki masła

  • 1-2 łyżki bułki tartej

Jak przyrządzić pyszne kluski leniwe, zwane również leniwymi pierogami?

Do sporej miski włóż twaróg . Dodaj do niego rozkłócone jajko oraz cukier . Wszystkie składniki na leniwe połącz ze sobą, rozgniatając je widelcem .

Do ciasta na pierogi leniwe dosyp 3/4 szklanki mąki . Wymieszaj ją z pozostałymi składnikami, na początku widelcem, a potem wyrób ręcznie. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Jeśli tak się dzieje, dodaj odrobinę więcej mąki . Czysty blat podsyp mąką . Następnie zagniecione ciasto zroluj na nim w cienki wałek . Za pomocą noża odkrawaj od niego pod skosem niewielkie kawałki, uzyskując w ten sposób kluski.

Kluski leniwe gotuj w osolonym wrzątku. Wyławiaj je po ok. 2 minutach od wypłynięcia . Nie gotuj zbyt dużej partii pierogów leniwych na raz, aby nie posklejały się ze sobą w garnku .

Przygotuj zasmażkę do pierogów leniwych. Masło rozpuść na patelni . Dodaj do niego bułkę tartą i podsmażaj przez chwilę oba składniki. Przygotowaną zasmażką polewaj ugotowane kluski leniwe. Podawaj od razu po przygotowaniu .

Kluski leniwe możesz podać również tym zapomnianym specjałem naszych babć . Intrygujący składnik dodany do leniwych nadaje im wykwintnego wyrazu .

Canva / ajafoto
Canva / ajafoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy