Najłatwiejsze leniwe zrobisz w 15 minut. Nie musisz nawet ubijać piany
Pierogi leniwe, w niektórych domach zwane także kluskami leniwymi, są prostą i pyszną potrawą. Przygotowanie ich jest błyskawiczne - wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, uformować kluski i wrzucić je na wrzątek. Zanim zagotujesz wodę w garnku, ciasto na leniwe będzie już gotowe. Podasz je dziś na obiad czy na podwieczorek?
Do przygotowania pierogów leniwych potrzebujesz zaledwie 4 składników. Wystarczy wymieszać je ręcznie, nie potrzebujesz do tego żadnych kuchennych urządzeń. Leniwe idealnie smakują podane z zasmażką z masła i bułki tartej. Możesz je też polać samym masłem i oprószyć cynamonem. Te smakowite kluski kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Przepis na najprostsze kluski leniwe
Składniki na 2 porcje:
-
250 g twarogu
-
1 jajko
-
2-3 łyżki cukru
-
3/4 szklanki mąki
-
sól do gotowania
Składniki na zasmażkę:
-
1/4 kostki masła
-
1-2 łyżki bułki tartej
Jak przyrządzić pyszne kluski leniwe, zwane również leniwymi pierogami?
Do sporej miski włóż twaróg . Dodaj do niego rozkłócone jajko oraz cukier . Wszystkie składniki na leniwe połącz ze sobą, rozgniatając je widelcem .
Do ciasta na pierogi leniwe dosyp 3/4 szklanki mąki . Wymieszaj ją z pozostałymi składnikami, na początku widelcem, a potem wyrób ręcznie. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Jeśli tak się dzieje, dodaj odrobinę więcej mąki . Czysty blat podsyp mąką . Następnie zagniecione ciasto zroluj na nim w cienki wałek . Za pomocą noża odkrawaj od niego pod skosem niewielkie kawałki, uzyskując w ten sposób kluski.
Kluski leniwe gotuj w osolonym wrzątku. Wyławiaj je po ok. 2 minutach od wypłynięcia . Nie gotuj zbyt dużej partii pierogów leniwych na raz, aby nie posklejały się ze sobą w garnku .
Przygotuj zasmażkę do pierogów leniwych. Masło rozpuść na patelni . Dodaj do niego bułkę tartą i podsmażaj przez chwilę oba składniki. Przygotowaną zasmażką polewaj ugotowane kluski leniwe. Podawaj od razu po przygotowaniu .
Kluski leniwe możesz podać również tym zapomnianym specjałem naszych babć . Intrygujący składnik dodany do leniwych nadaje im wykwintnego wyrazu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego warto zblendować serek wiejski? Nowatorski trik podbija Internet
-
Polska restauracja wygrała prestiżowy konkurs. Już wiadomo, który lokal jest najlepszy w kraju
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama