Smakosze.pl
Pierogi polane smażoną śmietaną są pyszne

canva/rlat

Nasze babcie polewały nią kluski i pierogi. Dziś praktycznie nikt o niej nie pamięta

1 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pierogi często okraszamy cebulką lub skwarkami. Nasze babcie jednak polewały je czymś zupełnie innym. Smażona śmietana dziś jest już niemalże zapomniana, a kremowy dodatek do mącznych dan kiedyś był niezwykle popularny. Przypominamy, jak go przygotować.

Słodka śmietana do pierogów z owocami nikogo nie zdziwi. A czy wiecie, że dawniej do wytrawnej wersji rarytasu również stosowano taki dodatek? Śmietaną nie tylko polewano danie, ale też wcześniej podsmażano ją na patelni wraz z masłem.

Zapytali Gessler o idealne naleśniki. Wyjawiła najlepsze proporcje

Zapytali Gessler o idealne naleśniki. Wyjawiła najlepsze, perfekcyjne proporcje

CZYTAJ DALEJ

Jaka śmietana będzie dobra do smażenia?

Kiedyś do zrobienia okrasy wykorzystywano nabiał, który zebrał się na powierzchni mleka pochodzącego od krowy. Był on tłusty, a po podgrzaniu stawał się kremowy i niesamowicie smaczny.

Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiej okrasy, warto się skusić. Wybierzcie śmietanę, która zawiera minimum 18% procent tłuszczu. Sięgając po produkt z wyższą jego zawartością, nawet dodatek masła nie będzie konieczny.

Zwróćcie tylko koniecznie uwagę na ewentualne dodatki w nabiale. Niektórzy producenci oszukują i dodają do śmietany skrobię ziemniaczaną lub inne zagęstniki i stabilizatory. Z takiego wyrobu ciężko bezie uzyskać smaczną okrasę.

Jak przygotować smażoną śmietanę do pierogów?

Na patelni z nieprzywierającą powłoką topimy łyżkę masła. Gdy lekko zawrze, wrzucamy całe opakowanie śmietany 18% (o masie 200 g). Zwiększamy moc palnika z minimum i podgrzewamy, aż utworzą się grudki.

Ustawiamy średni ogień i dalej smażymy. Lekko zrumieniona, złocista śmietana będzie idealna. Polewamy nią pierogi od razu po przyrządzeniu. Okrasa nadaje się także do klusek, makronów i ziemniaków. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie kilka smacznych pomysłów na pierogi. Szczególnie polecamy roślinne ruskie oraz wyjątkowo prosty patent na podlaski specjał z zieloną soczewicą i boczkiem.

Pierogi ze śmietaną będą smakowały znakomicie

canva/Polina Tankilevitch, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszmel.se


Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >