Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nasze babcie polewały nią kluski i pierogi. Dziś praktycznie nikt o niej nie pamięta

Nasze babcie polewały nią kluski i pierogi. Dziś praktycznie nikt o niej nie pamięta

Pierogi polane smażoną śmietaną są pyszne
canva/rlat

Pierogi często okraszamy cebulką lub skwarkami. Nasze babcie jednak polewały je czymś zupełnie innym. Smażona śmietana dziś jest już niemalże zapomniana, a kremowy dodatek do mącznych dan kiedyś był niezwykle popularny. Przypominamy, jak go przygotować.

Słodka śmietana do pierogów z owocami nikogo nie zdziwi. A czy wiecie, że dawniej do wytrawnej wersji rarytasu również stosowano taki dodatek? Śmietaną nie tylko polewano danie, ale też wcześniej podsmażano ją na patelni wraz z masłem.

Jaka śmietana będzie dobra do smażenia?

Kiedyś do zrobienia okrasy wykorzystywano nabiał, który zebrał się na powierzchni mleka pochodzącego od krowy. Był on tłusty, a po podgrzaniu stawał się kremowy i niesamowicie smaczny.

Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiej okrasy, warto się skusić. Wybierzcie śmietanę, która zawiera minimum 18% procent tłuszczu. Sięgając po produkt z wyższą jego zawartością, nawet dodatek masła nie będzie konieczny.

Zwróćcie tylko koniecznie uwagę na ewentualne dodatki w nabiale. Niektórzy producenci oszukują i dodają do śmietany skrobię ziemniaczaną lub inne zagęstniki i stabilizatory. Z takiego wyrobu ciężko bezie uzyskać smaczną okrasę.

Jak przygotować smażoną śmietanę do pierogów?

Na patelni z nieprzywierającą powłoką topimy łyżkę masła. Gdy lekko zawrze, wrzucamy całe opakowanie śmietany 18% (o masie 200 g). Zwiększamy moc palnika z minimum i podgrzewamy, aż utworzą się grudki.

Ustawiamy średni ogień i dalej smażymy. Lekko zrumieniona, złocista śmietana będzie idealna. Polewamy nią pierogi od razu po przyrządzeniu. Okrasa nadaje się także do klusek, makronów i ziemniaków. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie kilka smacznych pomysłów na pierogi. Szczególnie polecamy roślinne ruskie oraz wyjątkowo prosty patent na podlaski specjał z zieloną soczewicą i boczkiem.

Pierogi ze śmietaną będą smakowały znakomicie
canva/Polina Tankilevitch, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszmel.se