Smakosze.pl

canva/rlat

Nasze babcie polewały nią kluski i pierogi. Dziś praktycznie nikt o niej nie pamięta

1 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pierogi często okraszamy cebulką lub skwarkami. Nasze babcie jednak polewały je czymś zupełnie innym. Smażona śmietana dziś jest już niemalże zapomniana, a kremowy dodatek do mącznych dan kiedyś był niezwykle popularny. Przypominamy, jak go przygotować.

Słodka śmietana do pierogów z owocami nikogo nie zdziwi. A czy wiecie, że dawniej do wytrawnej wersji rarytasu również stosowano taki dodatek? Śmietaną nie tylko polewano danie, ale też wcześniej podsmażano ją na patelni wraz z masłem.

Jaka śmietana będzie dobra do smażenia?

Kiedyś do zrobienia okrasy wykorzystywano nabiał, który zebrał się na powierzchni mleka pochodzącego od krowy. Był on tłusty, a po podgrzaniu stawał się kremowy i niesamowicie smaczny.

Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiej okrasy, warto się skusić. Wybierzcie śmietanę, która zawiera minimum 18% procent tłuszczu. Sięgając po produkt z wyższą jego zawartością, nawet dodatek masła nie będzie konieczny.

Zwróćcie tylko koniecznie uwagę na ewentualne dodatki w nabiale. Niektórzy producenci oszukują i dodają do śmietany skrobię ziemniaczaną lub inne zagęstniki i stabilizatory. Z takiego wyrobu ciężko bezie uzyskać smaczną okrasę.

Jak przygotować smażoną śmietanę do pierogów?

Na patelni z nieprzywierającą powłoką topimy łyżkę masła. Gdy lekko zawrze, wrzucamy całe opakowanie śmietany 18% (o masie 200 g). Zwiększamy moc palnika z minimum i podgrzewamy, aż utworzą się grudki.

Ustawiamy średni ogień i dalej smażymy. Lekko zrumieniona, złocista śmietana będzie idealna. Polewamy nią pierogi od razu po przyrządzeniu. Okrasa nadaje się także do klusek, makronów i ziemniaków. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie kilka smacznych pomysłów na pierogi. Szczególnie polecamy roślinne ruskie oraz wyjątkowo prosty patent na podlaski specjał z zieloną soczewicą i boczkiem .

Pierogi ze śmietaną będą smakowały znakomicie
canva/Polina Tankilevitch, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszmel.se

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >