Polska restauracja wygrała prestiżowy konkurs. Już wiadomo, który lokal jest najlepszy w kraju
Krakowska restauracja „Fiorentina” została uznana za najlepszą w Polsce w konkursie World Culinary Awards. W zestawieniu znalazły się też 3 inne polskie lokale dwa również z Krakowa i jeden z Warszawy.
Konkurs World Culinary Awards zainicjowany został przez organizatorów funkcjonującego od 1994 roku World Travel Awards, przyznającego nagrody dla firm z branży turystycznej. W jego ramach restauracje z całego świata mają szansę zdobyć wyróżnienie w kategoriach regionalnych i tematycznych. „Fiorentina” została ogłoszona najlepszym polskim lokalem.
Restauracja z Krakowa najlepsza w Polsce i w czołówce wśród europejskich
Prowadzony przez szefa kuchni Roberta Koczwarę lokal nie tylko pokonał dwie inne restauracje z Krakowa - „Bottiglieria 1881” oraz „Zazie Bistro” - oraz warszawskie „Butchery & Wine”, ale też dotarł do finału konkursu na najlepszą restaurację w Europie.
W tym rozdaniu zwycięstwo odniosła włoska restauracja Uliassi, ale konkurencję stanowiły czołowe miejsca na całym kontynencie, takie jak Noma czy DiverXO. Samo znalezienie się w tak zacnym gronie jest dla polskiego lokalu sporym wyróżnieniem.
Specjalnością „Fiorentiny” jest stek po florencku, a jej nazwa i część menu inspirowane są kuchnia toskańską. Nie oznacza to jednak, że w karcie nie znajdziemy nowoczesnych dań bazujących na wysokiej jakości polskich składnikach. W końcu takiej postawy należy spodziewać się po restauracji znajdującej się w przewodniku Michelin.
Wyróżnienie dla warszawskiej restauracji „Butchery & Wine”
W starciu o miano najlepszego polskiego lokalu wysoko uplasował się również stołeczny lokal specjalizujący się w daniach z wołowiny. Mieszczące się przy Żurawiej 22 „Butchery & Wine” serwuje steki z całego świata, przykładając ogromną wagę do jakości.
Jak zdradził przedstawiciel restauracji, ważna dla nich jest dobra znajomość oferowanych produktów. Dlatego też swoją działalność opierają oni na bezpośredniej współpracy z dostawcami mięsa i dokładnej kontroli procesu jego powstawania i przygotowywania. Te aspekty z pewnością zaważyły o wieloletniej obecności w przewodniku Michelin oraz o tegorocznym wyróżnieniu w World Culinary Awards.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na danie kuchni polskiej. Polecamy recepturę na kruchą roladę śląską oraz dawny patent na zaskakująco smaczne bezmięsne gołąbki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tych 2 dodatków nie może zabraknąć w pierogach ruskich. Każda kucharka o nich pamięta
Zapomnij o smażeniu jajecznicy na maśle i oleju. Jest 100 razy lepszy patent
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródła: Se / Eska / Dziennik Polski