Najłatwiejszy przepis na szare kluski z twarogiem
Szare kluski to tradycyjne proste danie, które znane jest szczególnie fanom wiejskich smaków. Wszystkie potrzebne składniki są powszechnie dostępne w sklepach spożywczych, a ich cena jest wyjątkowo niska. Dlatego każdy może sobie na nie pozwolić.
Warto także dodać, że szare kluchy są nostalgiczne, więc jeśli chcesz powrócić do dawnych lat dzieciństwa, gdy takie jedzenie było codziennością, prawdopodobnie nie znajdziesz lepszego przepisu. Już jeden kęs wystarczy, aby tego doświadczyć jeszcze raz.
Najprostszy przepis na szare kluski
Nie każdy miał możliwość poznania sposobu gotowania szarych kluch, więc spieszymy z pomocą. Choć receptura i sposób wykonania należą do jednych z najprostszych, zawsze warto mieć ściągawkę. Wtedy nigdy nie zniszczymy naszej pracy.
Niektórzy internauci nie kryją swojego uwielbienia do kluch i przyznają się, że mogliby wymienić kotleta schabowego, jeśli byłaby możliwość zjedzenia kluch. To pokazuje, jak wielkim powodzeniem cieszy się ten łatwy posiłek.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Nasze dania na YouTube.
Źródło: AndreySt, Getty Images
Przepis na szare kluchy
Składniki:
-
2 kg ziemniaków
-
2 szklanki mąki pszennej
-
½ szklanki mąki ziemniaczanej
-
1 jajko
-
3 cebule
-
300 g słoniny
-
300 g białego sera
-
Sól
-
pieprz
Zacznij od umycia, obrania oraz starcia ziemniaków na najmniejszych oczkach tarki . Starte kartofle umieść na sitku o małych oczkach i odciśnij większość płynu. Przełóż masę do czystej miski. Dodaj do niej mąki, jajko, a następnie dokładnie zagnieć ciasto.
Słoninę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na suchą i zimną patelnie. Smaż słoninę na średniej mocy, co przyspieszy i ułatwi wytapianie tłuszczu. Gdy utworzą się chrupiące i przyrumienione skwarki, odsącz je z tłuszczu i odstaw do wystudzenia. Na tłuszczu podsmaż cebulkę i również ją wyłów.
W garnku zagotuj wodę, posól i wykładaj do niej po jednej łyżce ciasto. Kluski gotuj około 5 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnie. Gdy będą gotowe, odcedź je, a na talerzu przystrój skwarkami, cebulką oraz odrobiną smalcu. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker.pl