Smakosze.pl Przepisy Najłatwiejszy przepis na szare kluski z twarogiem
Screen filmu na kanale Nasze dania na YouTube

Najłatwiejszy przepis na szare kluski z twarogiem

27 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Szare kluski to tradycyjne proste danie, które znane jest szczególnie fanom wiejskich smaków. Wszystkie potrzebne składniki są powszechnie dostępne w sklepach spożywczych, a ich cena jest wyjątkowo niska. Dlatego każdy może sobie na nie pozwolić.

Warto także dodać, że szare kluchy są nostalgiczne, więc jeśli chcesz powrócić do dawnych lat dzieciństwa, gdy takie jedzenie było codziennością, prawdopodobnie nie znajdziesz lepszego przepisu. Już jeden kęs wystarczy, aby tego doświadczyć jeszcze raz.

Najprostszy przepis na szare kluski

Nie każdy miał możliwość poznania sposobu gotowania szarych kluch, więc spieszymy z pomocą. Choć receptura i sposób wykonania należą do jednych z najprostszych, zawsze warto mieć ściągawkę. Wtedy nigdy nie zniszczymy naszej pracy.

Niektórzy internauci nie kryją swojego uwielbienia do kluch i przyznają się, że mogliby wymienić kotleta schabowego, jeśli byłaby możliwość zjedzenia kluch. To pokazuje, jak wielkim powodzeniem cieszy się ten łatwy posiłek.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Nasze dania na YouTube.

Źródło: AndreySt, Getty Images

Przepis na szare kluchy

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • 3 cebule

  • 300 g słoniny

  • 300 g białego sera

  • Sól

  • pieprz

Zacznij od umycia, obrania oraz starcia ziemniaków na najmniejszych oczkach tarki . Starte kartofle umieść na sitku o małych oczkach i odciśnij większość płynu. Przełóż masę do czystej miski. Dodaj do niej mąki, jajko, a następnie dokładnie zagnieć ciasto.

Słoninę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na suchą i zimną patelnie. Smaż słoninę na średniej mocy, co przyspieszy i ułatwi wytapianie tłuszczu. Gdy utworzą się chrupiące i przyrumienione skwarki, odsącz je z tłuszczu i odstaw do wystudzenia. Na tłuszczu podsmaż cebulkę i również ją wyłów.

W garnku zagotuj wodę, posól i wykładaj do niej po jednej łyżce ciasto. Kluski gotuj około 5 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnie. Gdy będą gotowe, odcedź je, a na talerzu przystrój skwarkami, cebulką oraz odrobiną smalcu. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy