Jak zrobić tradycyjną babkę ziemniaczaną?
Babka ziemniaczana nie ma sobie równych - jeśli nie masz ochoty na przygotowywanie wielu dodatków do obiadu, a czujesz wilczy głód, babka świetnie się nada. Nie potrzebujesz do niej zbyt wielu składników, a te które są potrzebne, kupisz w każdym sklepie za grosze.
Duża ilość mięsa w połączeniu z ziemniakami tworzy najbardziej sycące danie, które można podać na obiad. Smak babki jest nieporównywalny, więc warto samemu przekonać się, jak bardzo jest pyszna. Co ciekawe, od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej.
Babka ziemniaczana jak za dawnych lat
Z pewnością wielu z was wyjeżdżało na wakacje do babci na wieś. W tamtych czasach nie można było pozwolić sobie na zbyt duży luksus, więc dzieciom podawano, chociażby babkę ziemniaczaną, która jest tania i banalnie prosta w przygotowaniu.
Dawniej na Białorusi pieczono ją w specjalnym naczyniu o nazwie czyhun, który miał rozszerzający się do góry kształt stożka. Dzisiaj nie musimy korzystać z tak wymyślnych garnków, a mimo to smak babki jest bardzo ceniony, głównie na wschodzie Polski.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy.
Źródło:: ola_p, Getty Images Signature
Przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
4 jajka
2 cebule
2-3 łyżki mąki
1,5 łyżki smalcu
300 gr kiełbasy
300 gr boczku wędzonego
sól
pieprz
majeranek
papryka słodka
papryka ostra
gałka muszkatołowa
Zacznij od pokrojenia boczku i cebuli w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Podsmaż je na patelni ze smalcem na średnim ogniu. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, aby cebula się nie przypaliła - w innym wypadku jej przypalony, gorzki smak może zrujnować całe danie.
Ziemniaki umyj i obierz. Następnie zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Odciśnij z ziemniaków płyn, dodaj do nich usmażony boczek, cebulę oraz kiełbasy. Wbij do niej dwa jajka, dopraw wszystkimi przyprawami po około 1 łyżeczce, wsyp mąkę i dodaj pietruszkę.
Ciasto wyrób dłońmi. Blachę wysmaruj tłuszczem i podsyp bułką tartą. Wyłóż na nią masę i równomiernie rozprowadź. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 2 godziny. Podawaj z pokaźną porcją kwaśnej śmietany. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisyjoli.com