Smakosze.pl Przepisy Najlepsza klasyczna szarlotka według przepisu siostry Anastazji
ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/JennaWagner, Getty Images Signature

Najlepsza klasyczna szarlotka według przepisu siostry Anastazji

6 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Jednym z najlepszych zapachów, jakie można poczuć w domu, jest aromat piekącej się w piekarniku szarlotki. Siostra Anastazja ma swój własny przepis na to klasyczne ciasto, w którym wykorzystuje śmietanę. Dodanie jej do ciasta sprawia, że staje się ono delikatniejsze, a także nabiera lekko kwaskowego smaku.

Szarlotka przybiera najróżniejsze formy, począwszy od różnej tekstury farszu z jabłek, kończąc na innych sposobach wykończenia. Siostra Anastazja wykorzystuje gładkie nadzienie jabłkowe, a na wierzchu rozsypuje bardzo duże ilości słodkiej kruszonki.

Składnikiem, który wyróżnia recepturę kucharki, jest kwaśna śmietana wlewana do kruchego ciasta. Duża ilość tłuszczu w nabiale pozwala uzyskać delikatnie puszystą konsystencję, a także dodać odrobinę kwaśności, która smacznie kontrastuje z ogólną słodyczą deseru. Warto przy okazji pamiętać, że poniższy wypiek jest banalnie prosty i stosunkowo szybki w przygotowaniu.

Przepis na szarlotkę siostry Anastazji

Składniki:

  • 4 szklanki mąki

  • 2 kg jabłek

  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

  • 3 żółtka

  • 175 g cukru

  • kostka masła

  • cynamon

Zacznij od posiekania zimnego masła z mąką. Żółtka wlej do miski, wsyp do nich cukier i zacznij ucierać mikserem. Po chwili wlej do nich śmietanę i wymieszaj. Połącz żółtka z mąką, dodaj proszek do pieczenia i wyrób ciasto. Następnie schowaj je do lodówki na około jedną godzinę.

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach . Podsmaż jabłka z cynamonem na patelni, aż większa część soku odparuje. Formę do pieczenia posmaruj masłem i obsyp bułka tartą. Ciasto podziel na dwie porcje. Jedną z nich rozwałkuj na desce podsypanej mąką. Wyłóż na spodzie formy rozwałkowaną połowę ciasta.

Do formy włóż jabłka z cynamonem, a na ich wierzch zetrzyj drugą połowę ciasta na tarce o dużych oczkach. Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu obsyp wierzch szarlotki cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjawia prosty sposób na zrobienie wilgotne i pysznego makowca.

Szarlotka

Źródło: canva/Mrabet Amir, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy