Smakosze.pl
Sernik Magdy Gessler

TRICOLORS/East News; canva/ponce_photography, pixabay

Jak zrobić puszysty sernik? Magda Gessler zdradziła swój patent

16 Lutego 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Sernik jest dla Polaków bardzo ważnym ciastem, bez którego żaden uroczysty obiad nie może się udać. Magda Gessler ma własny przepis na ten pyszny wypiek, w którym nieco zmieniła proces przygotowania. Prezenterka nie dodaje do masy całych jajek, lecz rozdziela je na białka i żółtka - po ubiciu białek, masa sernikowa staje się wyjątkowo puszysta.

Sernik nie jest skomplikowanym wypiekiem, z kolei w smaku jest bardzo intensywny - takie połączenie sprawiło, że sernik podbił podniebienia milionów łakomczuchów na całym świecie. Magda Gessler zdradziła swój przepis na kultowe ciasto.

Smażenie naleśników

Delikatne i puszyste naleśniki bez jajek

CZYTAJ DALEJ

Magda Gessler nie używa do sporządzenia masy całych jajek, lecz oddziela białka, ubija je na sztywną pianę i dopiero wtedy dodaje. Dzięki temu ciasto jest dobrze napowietrzone, a po upieczeniu zachowuje swoją puszystość.

Przepis na sernik Magdy Gessler

Składniki:

Spód:

  • 350 g mąki

  • kostka masła

  • pół szklanki cukru pudru

  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu

  • 300 g masła

  • 200 g cukru pudru

  • 10 jajek

  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

  • 2 łyżki kaszy manny

Zacznij od wsypania mąki do miski, dodania do niej pół szklanki cukru pudru oraz zimnego i pokrojonego masła. Połącz ze sobą te składniki, po czym dodaj do nich jedno jajko, zagnieć ciasto i wyklej nim spód wysmarowanej tłuszczem formy. Upiecz spód w piecu nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Masło utrzyj na gładki puch z cukrem pudrem. Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj esencję, twaróg, wlej je do masła i zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie połącz je z masą serową. Wsyp do niej kaszę mannę.

Masę serową wyłóż na upieczony spód i wstaw ciasto do piekarnika na 1 godzinę, w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu posyp je z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, aby móc przedłużyć świeżość ciasta. Ten tekst wyjawia prosty przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia Maxi King.

Sernik

Źródło zdjęcia: canva/Jobrestful, Getty Images

Jakie błędy popełniamy podczas przygotowywania rosołu?

Podczas gotowania rosołu łatwo o fatalne błędy. Nr 6 popełnia większość Polaków

Rosół bez dwóch zdań jest jedną z najbardziej kultowych zup. Na stałe wpisała się w kulinarne gusta Polaków. Często gości on w naszych domostwach, jednak nie wszyscy przygotowują go w prawidłowy sposób. Już teraz przekonaj się, jakie są najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >