Smakosze.pl
Makowiec

canva/arfo, Getty Images

Co zrobić, żeby makowiec nie był zbyt suchy?

5 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Makowiec zwyczajnie musi zostać podany jako deser w okresie Bożego Narodzenia - jego smak i zapach jednoznacznie kojarzy się ze świętami. Aby nadzienie z nasion maku nie było suche, wystarczy zetrzeć do niego jedno starte słodkie jabłko. Owoc doda ciastu wilgoci oraz nieco słodyczy, co z pewnością zostanie docenione przez amatorów słodkości. Więcej porad zamieściliśmy poniżej.

Makowiec jest tradycyjnym wypiekiem, który nieodłącznie wiąże się z Bożym Narodzeniem. Nic bowiem nie smakuje tak dobrze, jak duży kawałek wilgotnego makowca z kubkiem świeżo zaparzonej herbaty czy kompotu z suszu owocowego. Przygotowanie go własnoręcznie pozwala uzyskać jakość znacznie lepszą, niż kupując gotowego makowca w cukierni.

Czasem zdarza się, że nawet przy najlepszych chęciach ciasto jest zapychające, kruszące się i suche. Jeśli za każdym razem wychodzi ci taki makowiec, nie masz powodu do irytacji. Wystarczy drobna modyfikacja w recepturze, aby każda następna próba pieczenia udawała się w 100%.

Jabłko uratuje suchy makowiec

Przygotowanie makowca jest zajęciem kilkuetapowym, które wymaga odrobiny pracy i włożonego weń czasu. Niekiedy efekt nie jest zbyt oszałamiający, co głównie wynika z suchego i zapychającego nadzienia. Na pomoc przychodzi zwykłe jabłko, którego każdy z nas zazwyczaj ma pod ręką w kuchni.

Podczas mieszania namoczonego w mleku maku z resztą składników, dodaj do niego umyte, obrane i starte jabłko bez gniazd nasiennych. Owoc można rozdrobnić na tarce o dużych, jak i małych oczkach - w cieście różnica nie będzie wyczuwalna. Jabłko odda swoją wilgoć do masy makowej, co przełoży się na bardzo delikatne i wilgotne ciasto.

Kremowa jajecznica

Aksamitna i wilgotna jajecznica z dodatkiem majonezu

CZYTAJ DALEJ

Sposób na pękające ciasto

Najczęściej ciasto pęka podczas pieczenia z powodu nieumiejętnego wyrobienia. Zbyt długie ugniatanie ciasta powoduje, że robi się sztywne i mniej elastyczne. Kolejnym problemem może być za duża ilość masy makowej, która napiera na ciasto.

Doskonałą metodą na uniknięcie pękania, jest zawinięcie ciasta z masą w roladę. Po zwinięciu ciasto nie będzie mogło zbyt mocno urosnąć i pękać. Aby wyeliminować rozwarstwianie się makowca, do maku dodaj odrobinę rozczynu drożdżowego, który ułatwi przyleganie farszu do ciasta drożdżowego.

Jak sporządzić mak na makowiec?

Przed rozpoczęciem gotowania zalej suche nasiona maku zwykłą zimną wodą. Przepłucz go dwukrotnie, a następnie odstaw go na kilka godzin. Woda wypłukuje gorycz z nasionek, która może zniszczyć przyjemność z jedzenia.

Po namoczeniu nasionka gotuje się w mleku, co daje im kremową konsystencję. Mak jest gotowy, gdy nasionka swobodnie rozcierają się pomiędzy palcami. Teraz wystarczy jedynie zmielić go 2-3 razy w maszynce do mięsa ze specjalną nakładką, wymieszać z dodatkami i masa makowa może być nałożona na ciasto drożdżowe.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjawia prosty przepis na domową chałkę.

Makowiec

Źródło: canva/Dar1930, Getty Images

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wkuchnizwedlem.wedel.pl

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >