Najlepsza na świecie panierka do schabowych bez jajka. Tego smaku nie da się zapomnieć
Kotlety schabowe najlepiej smakują, gdy ich panierka jest złocista i chrupiąca. Zazwyczaj wykonuje się ją z jajka i bułki tartej, ale kurzy nabiał wcale nie będzie potrzebny. Dobrze zastąpi je mleko i musztarda. Bułka będzie dobrze trzymała się mięsa, a smak będzie.
Kotlety schabowe można przygotować na wiele wyjątkowych sposobów. Jeśli smakowały wam marynowane w kefirze i cebuli czy w piwie , koniecznie przetestujcie wersję bezjajecznym panierem . Zachwyci was od pierwszego kęsa.
Przepis na kotlety schabowe w panierce bez jajka
Składniki:
-
4 kawałki schabu bez kości
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 łyżeczka cebuli w proszku
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka pieprzu
-
pół szklanki musztardy
-
pół szklanki mleka
-
2 łyżki tartego parmezanu
-
1,5 szklanki bułki tartej
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Schab oczyszczamy i kroimy go na grubsze plastry. Rozbijamy je starannie przy pomocy tłuczka. Do panierowania przygotowujemy trzy głębokie naczynia. Mogą to być głębokie talerze lub szerokie miski.
W pierwszym mieszamy mąkę, sól, pieprz i sproszkowaną cebulę. W drugiej misce umieszczamy musztardę i mleko i dokładnie je ze sobą łączymy. Do ostatniego naczynia wsypujemy parmezan i bułkę tartą.
Obtaczanie mięsa rozpoczynamy od pokrycia go mieszanina mąki i przypraw. Następnie przenosimy kotlety do mleka z musztardą i zanurzamy z obu stron. Na koniec starannie panierujemy je w bułce z serem.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Mięso smażymy z jednej strony przez 3-4 minuty. W tym czasie powinno się ładnie zarumienić. Następnie obracamy je i kontynuujemy smażenie.
Gdy z drugiej strony panier nabierze pożądanej barwy, kotlety przenosimy na bibułę lub ręcznik papierowy, by osuszyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Źródło zdjęcia: canva/Kai_Wong
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie
-
Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie
-
Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką
Źródło: anainthekitchen, przepisy