Smakosze.pl Przepisy Najlepsza na świecie panierka do schabowych bez jajka. Tego smaku nie da się zapomnieć
canva/Fun4lif3

Najlepsza na świecie panierka do schabowych bez jajka. Tego smaku nie da się zapomnieć

16 marca 2022

Kotlety schabowe najlepiej smakują, gdy ich panierka jest złocista i chrupiąca. Zazwyczaj wykonuje się ją z jajka i bułki tartej, ale kurzy nabiał wcale nie będzie potrzebny. Dobrze zastąpi je mleko i musztarda. Bułka będzie dobrze trzymała się mięsa, a smak będzie.

Kotlety schabowe można przygotować na wiele wyjątkowych sposobów. Jeśli smakowały wam marynowane w kefirze i cebuli czy w piwie , koniecznie przetestujcie wersję bezjajecznym panierem . Zachwyci was od pierwszego kęsa.

Przepis na kotlety schabowe w panierce bez jajka

Składniki:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka cebuli w proszku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • pół szklanki musztardy

  • pół szklanki mleka

  • 2 łyżki tartego parmezanu

  • 1,5 szklanki bułki tartej

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Schab oczyszczamy i kroimy go na grubsze plastry. Rozbijamy je starannie przy pomocy tłuczka. Do panierowania przygotowujemy trzy głębokie naczynia. Mogą to być głębokie talerze lub szerokie miski.

W pierwszym mieszamy mąkę, sól, pieprz i sproszkowaną cebulę. W drugiej misce umieszczamy musztardę i mleko i dokładnie je ze sobą łączymy. Do ostatniego naczynia wsypujemy parmezan i bułkę tartą.

Obtaczanie mięsa rozpoczynamy od pokrycia go mieszanina mąki i przypraw. Następnie przenosimy kotlety do mleka z musztardą i zanurzamy z obu stron. Na koniec starannie panierujemy je w bułce z serem.

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Mięso smażymy z jednej strony przez 3-4 minuty. W tym czasie powinno się ładnie zarumienić. Następnie obracamy je i kontynuujemy smażenie.

Gdy z drugiej strony panier nabierze pożądanej barwy, kotlety przenosimy na bibułę lub ręcznik papierowy, by osuszyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Kotlety smakują doskonale ze świeżymi warzywami
Kotlety smakują doskonale ze świeżymi warzywami

Źródło zdjęcia: canva/Kai_Wong

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: anainthekitchen, przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy