Smakosze.pl Przepisy Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja
canva/Mariha-kitchen

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

27 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Domowe burgery wołowe przygotujesz w bardzo prosty sposób, a cała rodzina i goście będą zachwyceni. Kotlety przygotowane z trzech rodzajów mięsa mają niepowtarzalny smak, a w połączeniu z chrupiącą bułką, sosami i świeżymi warzywami wprost rozpływają się w ustach. Z uwagi na dzisiejsze święto, czyli Światowy Dzień Hamburgera 28 maja, zdradzamy przepis na najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku.

Uwielbiamy domowe burgery i często przygotowujemy je w domu. Danie jest bardzo proste i szybkie i za każdym razem znika błyskawicznie. Do burgerów podajemy domowe frytki z batatów lub frytki belgijskie, to idealny zestaw. Dobrą okazją na ich przyrządzenie jest dzisiejszy dzień - Światowy Dzień Hamburgera.

Sekretem najdoskonalszych burgerów jest mięso. Kotlety wyrobione z trzech rodzajów wołowiny nie mają sobie równych, są soczyste i genialne w smaku. Do kotletów możesz wykorzystać między innymi pręgę wołową, ligawę i antrykot. Z antrykotu pozbądź się kości i ugotuj na niej aromatyczny rosół .

Mięso zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia, dzięki czemu będzie spulchnione i bardzo delikatne. Kotlety smaż przez 3 minuty z każdej strony, przeciągnięta wołowina nie będzie tak smaczna i może stać się twarda.

Przepis na 6 domowych burgerów wołowych na Światowy Dzień Hamburgera

Składniki na kotlety wołowe:

  • 1 kg różnego rodzaju mięsa wołowego, np. ligawy, pręgi i antrykotu

  • jajko

  • 2 łyżeczki soli

  • łyżeczka pieprzu

  • cebula czerwona

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na burgery:

  • 6 większych bułek pszennych z sezamem

  • 6 plastrów sera żółtego

  • miks sałat z rukolą lub roszponką

  • 2 ogórki kiszone

  • duży pomidor

  • czerwona cebula

  • ulubiony sos do podania, np. czosnkowy, tatarski, majonez

Jak zrobić najlepsze burgery?

Z antrykotu pozbądź się kości, całe mięso wołowe pokrój na mniejsze kawałki i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Dodaj startą na tarce cebulę, sól, pieprz, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.

Z powstałej masy wyrób 6 kotletów na burgery o grubości 1,5- 2 cm i o takiej wielkości, aby zmieściły się w bułce, odstaw. Pomidora i ogórki pokrój w plastry, pokrój w słupki cebulę, bułki przekrój na pół.

Na patelni grillowej z niewielką ilością oleju poukładaj kotlety wołowe i smaż po 3 minuty na stronę. Bułki podpiecz chwilę w piekarniku, aby były lekko chrupiące. Plastry sera podsmaż na patelni grillowej przez dosłownie kilka sekund, aż zacznie się topić, ale będzie jeszcze zwarty.

Spód bułki wysmaruj delikatnie ulubionym sosem, połóż na niego kilka listków sałaty, plaster pomidora, plaster ogórka. Następnie połóż kotlet, kilka słupków cebuli, górę bułki również wysmaruj sosem i przykryj burgera, smacznego.

Kotlety z mielonego mięsa wołowego

Źródło zdjęcia: canva/ Anaiz777

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl; portalspozywczy

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy