Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.05.2022 19:07

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku
canva/ armano777, Getty Images

Jogurt naturalny przygotujesz samodzielnie w domu. Wystarczy, że użyjesz specjalnego mleka, a otrzymasz pyszny, delikatny, kremowy produkt, idealny na śniadanie i na lekki deser. Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny?

Domowy jogurt naturalny jest doskonałym dodatkiem do słodkich śniadań, deserów i koktajli owocowych. Dodasz go również do twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, przygotujesz z niego lekki i pyszny sos czosnkowy lub tatarski.

Jogurt, w zależności od pożądanej konsystencji, będzie gotowy po 6 lub 8 godzinach. Po krótszym czasie otrzymasz jogurt o rzadkiej konsystencji. Po 8 godzinach natomiast produkt będzie gęsty i kremowy, idealny do owsianki z owocami na śniadanie.

Do przygotowania jogurtu w dużym, litrowym słoiku, potrzebujesz mleka pasteryzowanego lub niepasteryzowanego. Pamiętaj, że mleko pasteryzowane to nie to samo, co mleko UHT. Z takiego mleka nie przygotujesz jogurtu, ponieważ jest mocno przetworzone i poddane obróbce termicznej, co skutecznie uniemożliwi przygotowanie pysznego produktu w domowym zaciszu.

Domowy jogurt naturalny

Składniki na 1 słoik o pojemności 1 l:

  • 1 l mleka pasteryzowanego (nie UHT) lub niepasteryzowanego

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • termometr kuchenny

Jak zrobić jogurt naturalny?

Mleko niepasteryzowane podgrzej do temperatury 80 stopni C, następnie ostudź do 40 stopni C. Mleko pasteryzowane wystarczy natomiast wyłącznie podgrzać do temperatury 40 stopni C.

Do podgrzanego mleka dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj, następnie przełóż do słoika, zakręć i potrząsaj, aby nie powstały grudki. Słoik zawiń w koc i odstaw w ciepłe miejsce na około 8 godzin.

Po tym czasie otrzymasz jogurt o gęstej, kremowej konsystencji. Rzadki jogurt będzie gotowy po około 6 godzinach. Produkt wstaw do lodówki i zjedz w ciągu kilku najbliższych dni, smacznego.

Jogurt naturalny z płatkami, miodem i owocami

Źródło zdjęcia: canva/ ninafirsova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary.pl