Smakosze.pl Przepisy Najlepsze mielone zrobisz nawet bez bułki. Zastąpisz ją uwielbianym warzywem Polaków
canva/peredniankina

Najlepsze mielone zrobisz nawet bez bułki. Zastąpisz ją uwielbianym warzywem Polaków

10 stycznia 2023

Kotlety mielone bez bułki będą równie smaczne. Czerstwe pieczywo z powodzeniem zastąpimy ziemniakami, które sprawią, że masa będzie jednocześnie zwarta i delikatna. Rarytas w takiej wersji jest bardzo sycący i z pewnością spodoba się domownikom. Spróbujecie?

Proste, soczyste i wyjątkowo pożywne kotlety mielone bez bułki będą idealne na obiad dla całej rodziny. Z przygotowanej z dodatkiem ziemniaków masy mięsnej z łatwością je uformujemy, a dzięki odpowiednio dobranym dodatkom ich smak będzie znakomity.

Przepis na świetne kotlety mielone z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego

  • 400 g ziemniaków

  • 2 większe cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 duże jaja

  • 25 g ulubionej musztardy

  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone bez bułki? Do mięsa dodajcie ziemniaki

Cebule pozbawiamy łupin i siekamy. Solimy ją i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach — podobnie jak na placki ziemniaczane.

Warzywo łączymy z mięsem mielonym, przestudzoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz musztardą. Składniki starannie mieszamy, a następnie wbijamy jaja i doprawiamy całość, słodką papryką, odrobiną soli oraz pieprzem.

Masę dokładnie wyrabiamy, po czym formujemy lekko spłaszczone owale i obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety mielone bez bułki smażymy na średnim ogniu po 5-6 minut na stronę. Podajemy na ciepło z surówką. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite kotlety mielone. W tym artykule podpowiadamy, jak przygotować je z majonezem zamiast kajzerki. Ten natomiast przedstawia patent na przysmak z dodatkiem cukinii .

Kotlety mielone bez bułki są pyszne
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy