Gessler wskazała najczęstszy błąd przy robieniu krokietów. Popełniamy go nagminnie
Nawet tak prosta czynność, jak usmażenie naleśników na krokiety wymaga przestrzegania ważnych wytycznych. Przypomina o tym znana restauratorka Magda Gessler. Podczas przygotowania ciasta mleko oraz wodę dodajemy do przesianej mąki, nigdy na odwrót. Takiemu autorytetowi lepiej zaufać.
Wiele osób przygotowanie naleśników do krokietów zaczyna od wlania płynów do miski, a następnie wsypuje do nich mąkę. Okazuje się, że jest to błąd. Składniki ciasta lepiej zwiążą się, jeśli połączymy je w odwrotnej kolejności. Magda Gessler swoje naleśniki do krokietów przygotowuje właśnie w taki sposób.
Składniki na naleśniki do krokietów powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oraz mleko wyjmij z lodówki na ok. 60 minut przed planowanym przyrządzeniem ciasta. Szybko przekonasz się, że dzięki przestrzeganiu tych prostych zasad Twoje krokiety wyjdą doskonałe za każdym razem.
Przepis na niezawodne naleśniki do krokietów
Składniki:
260 g mąki
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
3 jajka
50 g roztopionego sklarowanego masła
woda
Jak usmażyć idealne naleśniki do krokietów sposobem Magdy Gessler?
Mąkę do krokietów przesiej przez sito to miski. Dodaj do niej mleko, a następnie cukier. Składniki starannie wymieszaj.
Do miski ze składnikami do krokietów wbij jajka, całość dokładnie połącz. Następnie dolej do ciasta wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Powinno być jej tyle, aby ciasto pozostawało na umoczonym w nim nożu.
Do ciasta na krokiety wlej roztopione klarowane masło. Wszystko jeszcze raz dokładnie połącz. Uzyskana masa powinna być jednolita i gładka.
Naleśniki smaż na porządnie rozgrzanej patelni. Placuszki powinny mieć złocisty kolor z obu stron. Z gotowych naleśników możesz zawijać krokiety z ulubionym farszem. Nadzienie do domowych krokietów możesz przygotować z mięsa z gotowania rosołu. Wyśmienity pieczarkowy farsz znajdziesz w tym przepisie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosta karkówka z piekarnika. Idealne danie na pożywny obiad
Dlaczego warto zblendować serek wiejski? Nowatorski trik podbija Internet
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: haps