Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler wskazała najczęstszy błąd przy robieniu krokietów. Popełniamy go nagminnie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.01.2023 21:03

Gessler wskazała najczęstszy błąd przy robieniu krokietów. Popełniamy go nagminnie

krokiety
Canva / melastmohican ; East News / Pawel Wodzynski

Nawet tak prosta czynność, jak usmażenie naleśników na krokiety wymaga przestrzegania ważnych wytycznych. Przypomina o tym znana restauratorka Magda Gessler. Podczas przygotowania ciasta mleko oraz wodę dodajemy do przesianej mąki, nigdy na odwrót. Takiemu autorytetowi lepiej zaufać.

Wiele osób przygotowanie naleśników do krokietów zaczyna od wlania płynów do miski, a następnie wsypuje do nich mąkę. Okazuje się, że jest to błąd. Składniki ciasta lepiej zwiążą się, jeśli połączymy je w odwrotnej kolejności. Magda Gessler swoje naleśniki do krokietów przygotowuje właśnie w taki sposób.

Składniki na naleśniki do krokietów powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oraz mleko wyjmij z lodówki na ok. 60 minut przed planowanym przyrządzeniem ciasta. Szybko przekonasz się, że dzięki przestrzeganiu tych prostych zasad Twoje krokiety wyjdą doskonałe za każdym razem.

Przepis na niezawodne naleśniki do krokietów

Składniki:

  • 260 g mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżeczka cukru

  • 3 jajka

  • 50 g roztopionego sklarowanego masła

  • woda

Jak usmażyć idealne naleśniki do krokietów sposobem Magdy Gessler?

Mąkę do krokietów przesiej przez sito to miski. Dodaj do niej mleko, a następnie cukier. Składniki starannie wymieszaj.

Do miski ze składnikami do krokietów wbij jajka, całość dokładnie połącz. Następnie dolej do ciasta wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Powinno być jej tyle, aby ciasto pozostawało na umoczonym w nim nożu.

Do ciasta na krokiety wlej roztopione klarowane masło. Wszystko jeszcze raz dokładnie połącz. Uzyskana masa powinna być jednolita i gładka.

Naleśniki smaż na porządnie rozgrzanej patelni. Placuszki powinny mieć złocisty kolor z obu stron. Z gotowych naleśników możesz zawijać krokiety z ulubionym farszem. Nadzienie do domowych krokietów możesz przygotować z mięsa z gotowania rosołu. Wyśmienity pieczarkowy farsz znajdziesz w tym przepisie.

Canva / Studio Philippines
Canva / Studio Philippines

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps