Smakosze.pl
Mielone z majonezem

canva/elena_hramowa

Soczyste kotlety mielone bez kajzerki i mleka - zastąpisz je majonezem

24 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kotlety mielone są jedną z ulubionych potraw wielu smakoszy. Tradycyjne danie rodzimej kuchni często wymaga dodatku namoczonej w mleku kajzerki. To świetny sposób na wykorzystanie twardego pieczywa, lecz kotlety z bułką tartą będą równie smaczne. W naszym przepisie wykorzystamy jeszcze majonez. Dzięki niemu mięso będzie wyjątkowo delikatne w smaku.

Pyszny mielony w panierce, chrupiąca surówka i gotowane ziemniaczki — ta kompozycja często gości na naszych stołach. Nic dziwnego skoro jest zarówno smaczna, jak i sycąca. Aby urozmaicić klasykę, warto do masy mięsnej dodać majonezu. Podkreśli on smak i nada kotletom aksamitną konsystencję. Spróbujcie koniecznie.

Pierogi ruskie

Ekspresowe pierogi ruskie bez lepienia

CZYTAJ DALEJ

Przepis na soczyste mielone wieprzowe z majonezem

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • 2 spore cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 3 łyżki majonezu

  • 3/4 szklanki bułki tartej

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mielone wkładamy do dużej miski. Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy i dodajemy do mięsa. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do masy na kotlety. Dodajemy bułkę tartą, jaja, majonez i sypkie przyprawy. Dokładnie mieszamy składniki.

Z powstałej masy formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oleju i smażymy mięso z obu stron, aż nabierze pięknego brązowego koloru. Robimy to na średnim ogniu, by gotowe kotlety nie były surowe w środku.

Kotlety podajemy z ziemniakami z wody i surówką. Doskonale sprawdzi się jesienna z buraczków. Tymianek dodany do kotlecików będzie dobrze komponował się z tym warzywem. Pasować będą też surówki prezentowane w tym artykule. Dedykowane są daniom z ryb, lecz z doprawionym ziołami mięsem będą równie pyszne.

Mięso mielone na talerzu

Kotlety mielone z dodatkiem majonezu są wyjątkowo smaczne

Źródło zdjęcia: canva/lisaaMC

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >