Soczyste kotlety mielone bez kajzerki i mleka - zastąpisz je majonezem
Kotlety mielone są jedną z ulubionych potraw wielu smakoszy. Tradycyjne danie rodzimej kuchni często wymaga dodatku namoczonej w mleku kajzerki. To świetny sposób na wykorzystanie twardego pieczywa, lecz kotlety z bułką tartą będą równie smaczne. W naszym przepisie wykorzystamy jeszcze majonez. Dzięki niemu mięso będzie wyjątkowo delikatne w smaku.
Pyszny mielony w panierce, chrupiąca surówka i gotowane ziemniaczki — ta kompozycja często gości na naszych stołach. Nic dziwnego skoro jest zarówno smaczna, jak i sycąca. Aby urozmaicić klasykę, warto do masy mięsnej dodać majonezu. Podkreśli on smak i nada kotletom aksamitną konsystencję. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na soczyste mielone wieprzowe z majonezem
Składniki:
1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 spore cebule
2 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki majonezu
3/4 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mielone wkładamy do dużej miski. Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy i dodajemy do mięsa. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do masy na kotlety. Dodajemy bułkę tartą, jaja, majonez i sypkie przyprawy. Dokładnie mieszamy składniki.
Z powstałej masy formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oleju i smażymy mięso z obu stron, aż nabierze pięknego brązowego koloru. Robimy to na średnim ogniu, by gotowe kotlety nie były surowe w środku.
Kotlety podajemy z ziemniakami z wody i surówką. Doskonale sprawdzi się jesienna z buraczków. Tymianek dodany do kotlecików będzie dobrze komponował się z tym warzywem. Pasować będą też surówki prezentowane w tym artykule. Dedykowane są daniom z ryb, lecz z doprawionym ziołami mięsem będą równie pyszne.
Źródło zdjęcia: canva/lisaaMC
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smaker