Smakosze.pl

canva/elena_hramowa

Soczyste kotlety mielone bez kajzerki i mleka - zastąpisz je majonezem

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety mielone są jedną z ulubionych potraw wielu smakoszy. Tradycyjne danie rodzimej kuchni często wymaga dodatku namoczonej w mleku kajzerki. To świetny sposób na wykorzystanie twardego pieczywa, lecz kotlety z bułką tartą będą równie smaczne. W naszym przepisie wykorzystamy jeszcze majonez. Dzięki niemu mięso będzie wyjątkowo delikatne w smaku.

Pyszny mielony w panierce, chrupiąca surówka i gotowane ziemniaczki — ta kompozycja często gości na naszych stołach. Nic dziwnego skoro jest zarówno smaczna, jak i sycąca. Aby urozmaicić klasykę, warto do masy mięsnej dodać majonezu. Podkreśli on smak i nada kotletom aksamitną konsystencję. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na soczyste mielone wieprzowe z majonezem

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • 2 spore cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 3 łyżki majonezu

  • 3/4 szklanki bułki tartej

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mielone wkładamy do dużej miski. Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy i dodajemy do mięsa. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do masy na kotlety. Dodajemy bułkę tartą, jaja, majonez i sypkie przyprawy. Dokładnie mieszamy składniki.

Z powstałej masy formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oleju i smażymy mięso z obu stron, aż nabierze pięknego brązowego koloru. Robimy to na średnim ogniu, by gotowe kotlety nie były surowe w środku.

Kotlety podajemy z ziemniakami z wody i surówką. Doskonale sprawdzi się jesienna z buraczków . Tymianek dodany do kotlecików będzie dobrze komponował się z tym warzywem. Pasować będą też surówki prezentowane w tym artykule . Dedykowane są daniom z ryb, lecz z doprawionym ziołami mięsem będą równie pyszne.

Mięso mielone na talerzu
Kotlety mielone z dodatkiem majonezu są wyjątkowo smaczne

Źródło zdjęcia: canva/lisaaMC

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Posiekaj kapustę i dodaj 2 jajka. W chwilę zrobisz pyszny obiad za grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
Czytaj więcej >

Przepisy

Rączka wziął śledzie i pokazał swój patent na sałatkę. 100 razy lepsza od jarzynowej
Czytaj więcej >

Przepisy

Oddzielił żółtka od białek i poczekał 6 dni. Nie ma lepszego patentu na jajecznicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostszy na świecie mazurek kajmakowy. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni
Czytaj więcej >

Przepisy

Agnieszka Cegielska pokazała, jak robi napar mocy. W roli głównej kurkuma
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]