Smakosze.pl Przepisy Najlepsze szaszłyki na grilla z kurczakiem i cukinią. Prosty i tani przepis krok po kroku
canva/svariophoto, Getty Images Signature

Najlepsze szaszłyki na grilla z kurczakiem i cukinią. Prosty i tani przepis krok po kroku

7 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapraszamy na najlepsze szaszłyki na grilla z kurczakiem i cukinią. Przedstawiamy prosty i tani przepis krok po kroku, dzięki któremu przygotujecie efektowne i smaczne danie z rusztu. Proporcje nie mają tu większego znaczenia — ważne, by danie wyglądało zachęcająco. Pamiętajcie też, by nie piec szaszłyków zbyt długo.

Szaszłyki są prostą i szybką potrawą, którą można przygotować na grillu. Zwłaszcza jeśli zrobicie je z fileta z piersi kurczaka i z warzyw. Pokrójcie tylko mięso i warzywa na kawałki, przyprawcie, a potem nadziejcie je na drewniane lub metalowe szpadki. Po upieczeniu całość wygląda tak kusząco, że od razu chce się jeść.

Jak zrobić tanie, grillowane szaszłyki z kurczaka i cukinii?

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 1 cukinia

  • 1 duża cebula

  • 25 dag pieczarek

  • 25 dag pomidorków koktajlowych

  • sól, pieprz

Przygotowanie prostych szaszłyków na grilla

Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, pokrój w sporą kostkę. Oliwę wymieszaj z ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i pieprzu. Polej nią mięso, wymieszaj.

Cukinię umyj, wytrzyj. Przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w grubsze plastry. Cebulę obierz, pokrój w szersze piórka.

Pieczarki oczyść, opłucz, osusz. Większe przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości. Pomidorki umyj, osusz.

Na szpadki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałki warzyw i mięsa. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz ok. 15 minut, co jakiś czas je obracając.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na żeberka z grilla , a także recepturę Tomasza Strzelczyka na grillowane ziemniaki .

szaszłyki
canva/kivoart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy