Najlepsze szaszłyki na grilla z kurczakiem i cukinią. Prosty i tani przepis krok po kroku
Zapraszamy na najlepsze szaszłyki na grilla z kurczakiem i cukinią. Przedstawiamy prosty i tani przepis krok po kroku, dzięki któremu przygotujecie efektowne i smaczne danie z rusztu. Proporcje nie mają tu większego znaczenia — ważne, by danie wyglądało zachęcająco. Pamiętajcie też, by nie piec szaszłyków zbyt długo.
Szaszłyki są prostą i szybką potrawą, którą można przygotować na grillu. Zwłaszcza jeśli zrobicie je z fileta z piersi kurczaka i z warzyw. Pokrójcie tylko mięso i warzywa na kawałki, przyprawcie, a potem nadziejcie je na drewniane lub metalowe szpadki. Po upieczeniu całość wygląda tak kusząco, że od razu chce się jeść.
Jak zrobić tanie, grillowane szaszłyki z kurczaka i cukinii?
Składniki:
-
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
-
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
-
1 łyżka ziół prowansalskich
-
1 cukinia
-
1 duża cebula
-
25 dag pieczarek
-
25 dag pomidorków koktajlowych
-
sól, pieprz
Przygotowanie prostych szaszłyków na grilla
Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, pokrój w sporą kostkę. Oliwę wymieszaj z ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i pieprzu. Polej nią mięso, wymieszaj.
Cukinię umyj, wytrzyj. Przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w grubsze plastry. Cebulę obierz, pokrój w szersze piórka.
Pieczarki oczyść, opłucz, osusz. Większe przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości. Pomidorki umyj, osusz.
Na szpadki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałki warzyw i mięsa. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz ok. 15 minut, co jakiś czas je obracając.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na żeberka z grilla , a także recepturę Tomasza Strzelczyka na grillowane ziemniaki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary