Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.07.2022 12:57

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek
canva/vasiliybudarinphotos

Miękkie żeberka z grilla w aromatycznej marynacie i glazurze z miodu i musztardy to absolutny hit. Zrezygnuj z klasycznej kiełbasy, przygotuj żeberka, które zachwycą każdego miłośnika mięsnych potraw. Żeberka grillowane długo nad żarem będą tak miękkie, że mięso zacznie odchodzić od kości.

Sekretem idealnie miękkich żeberek z grilla jest długie grillowanie. Nie grilluj mięsa bezpośrednio nad ogniem, a nad żarem. Temperatura musi być w miarę stała- między 110 a 150 stopni C. Glazurą nasmaruj mięso na około 20 minut przed końcem grillowania.

Żeberka zamarynuj dzień wcześniej. Do marynaty koniecznie dodaj ocet, który zmiękczy twardą strukturę i włókna w mięsie, przez co żeberka po upieczeniu będą naprawdę miękkie i delikatne. Miękkie żeberka z grilla w aromatycznej marynacie i glazurze to gratka dla każdego smakosza

Jak sprawdzić, czy żeberka są już idealnie miękkie? Gdy złapiesz za kość i delikatnie podniesiesz wieprzowinę, mięso powinno zacząć odchodzić od kości. To najskuteczniejszy sposób na sprawdzenie, czy żeberka są już idealne.

Przepis na miękkie żeberka z grilla

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych

Składniki na marynatę:

  • pół szklanki oliwy z oliwek

  • pół szklanki wody

  • 4 łyżki octu winnego

  • sól, pieprz

  • suszony majeranek

  • słodka papryka mielona

  • 6 ząbków czosnku

Składniki na glazurę:

  • 3 łyżki musztardy

  • 4 łyżki płynnego miodu

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • pół łyżeczki sosu sojowego

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla?

Żeberka umyj, osusz, pokrój na mniejsze porcje, przełóż do miski. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę. Oliwę wymieszaj z wodą, octem, dodaj czosnek, sól, pieprz, przyprawy i obtocz żeberka.

Mięso wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia rozpal grilla i połóż na ruszcie zamarynowane mięso. Żeberka grilluj przez około 3 godziny w stosunkowo niskiej temperaturze (około 110- 150 stopni C).

Przygotuj glazurę: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na 20 minut przed końcem grillowania, mięso nasmaruj glazurą, smacznego.

Na grillu możesz przyrządzić wiele wyśmienitych potraw, przygotuj również szaszłyki drobiowe oraz pieczoną rybę, a wszyscy będą zachwyceni.

Żeberka z grilla w glazurze
canva/VeselovaElena

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl, grill360.pl