Najlepszy możliwy sposób na wykorzystanie z mięsa rosołu. Zrobisz z niego danie jak z restauracji
Pomysłowe wykorzystanie mięsa z rosołu może być niemałą zagwozdką. W pewnym momencie znane opcje wyczerpują się i do kuchni wkrada się nuda. Postaramy się wprowadzić nieco kolorytu do gotowania i zaprezentujemy przepis na smaczną przekąskę prosto z Brazylii. Składa się ona z gotowanego mięsa kurczaka owiniętego w chrupiące ciasto.
Sakiewki wypełnione mięsem z rosołu smaży się na głębokim tłuszczu. Dzięki temu potrawa ma piękny złocisty kolor oraz chrupiącą skorupkę. Farsz pełen jest niezwykle aromatycznych przypraw. Wypróbuj ten niebanalny przepis i zaskocz swoich domowników egzotyczną potrawą.
Przepis na brazylijskie sakiewki z mięsem z rosołu
Składniki na ciasto:
-
2 szklanki rosołu
-
250 g mąki
-
50 g masła
Składniki na farsz:
-
mięso z kurczaka z gotowania rosołu (obrane ze skóry i kości)
-
2 cebule
-
5 ząbków czosnku
-
1 łyżka słodkiej papryki
-
szczypta chili
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
1 opakowanie serka śmietankowego typu philadelphia
-
1 pęczek szczypiorki
-
sól do smaku
Składniki do panierowania:
-
jajko
-
bułka tarta
-
olej rzepakowy do smażenia
Przekąska z mięsa z rosołu krok po kroku
Do garnka wlej 2 szklanki rosołu i dodaj do niego masło . Składniki podgrzewaj do momentu, aż tłuszcz całkowicie się rozpuści . Następnie do naczynia przesiewaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając, do momentu otrzymania gęstego jednolitego ciasta . Masę jeszcze przez kilka chwil podgrzewaj mieszając, po czym odstaw ją do ostygnięcia .
Na patelni rozgrzej olej . Dodaj do niego posiekaną drobno cebulę i czosnek . Warzywa podsmaż, następnie dopraw je słodką papryką oraz chili . Na koniec do zawartości patelni dołóż posiekane drobno mięso z rosołu .
Farsz do brazylijskich sakiewek wymieszaj z koncentratem pomidorowym i podsmażaj całość jeszcze przez chwilę . Następnie zdejmij patelnię z ognia, dopraw mięso za pomocą soli i odstaw do ostygnięcia . Po ostygnięciu mięso z rosołu wymieszaj z serkiem śmietankowym . Dodaj do niego także drobno posiekany szczypiorek .
Z przygotowanego wcześniej i ostudzonego ciasta formuj niewielkie kulki . Każdą z nich rozpłaszczaj w dłoniach na cienki placek . Na środek nakładaj porcję farszu i zamykaj całość w kształt przypominający pieroga . Na koniec formuj z niego stożkowatą sakiewkę .
Wszystkie sakiewki z mięsem z rosołu opanieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej . W głębokim garnku dobrze rozgrzej olej rzepakowy . Przekąski smaż w tłuszczu do momentu, aż będą ładnie zrumienione .
Gotowe kieszonki z mięsem z rosołu wyławiaj z garnka . Odsącz je za pomocą ręcznika papierowego. Przed podaniem pozwól przekąsce odrobinę przestygnąć . Potrawa doskonale smakuje podana z ulubionym sosem lub kwaśną śmietaną . Sałatka z mięsem z rosołu to idealny sposób na jego zagospodarowanie . Domownicy zaniemówią po skosztowaniu tego kanapkowego specjału .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do pączków. Są lekkie i puszyste
-
Zapomnij o moczeniu w cebuli i mleku. Jest 100 razy lepszy patent na schabowe
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama