Smakosze.pl Przepisy Najlepszy możliwy sposób na wykorzystanie z mięsa rosołu. Zrobisz z niego danie jak z restauracji
Canva / MARCELOKRELLING

Najlepszy możliwy sposób na wykorzystanie z mięsa rosołu. Zrobisz z niego danie jak z restauracji

14 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pomysłowe wykorzystanie mięsa z rosołu może być niemałą zagwozdką. W pewnym momencie znane opcje wyczerpują się i do kuchni wkrada się nuda. Postaramy się wprowadzić nieco kolorytu do gotowania i zaprezentujemy przepis na smaczną przekąskę prosto z Brazylii. Składa się ona z gotowanego mięsa kurczaka owiniętego w chrupiące ciasto.

Sakiewki wypełnione mięsem z rosołu smaży się na głębokim tłuszczu. Dzięki temu potrawa ma piękny złocisty kolor oraz chrupiącą skorupkę. Farsz pełen jest niezwykle aromatycznych przypraw. Wypróbuj ten niebanalny przepis i zaskocz swoich domowników egzotyczną potrawą.

Przepis na brazylijskie sakiewki z mięsem z rosołu

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki rosołu

  • 250 g mąki

  • 50 g masła

Składniki na farsz:

  • mięso z kurczaka z gotowania rosołu (obrane ze skóry i kości)

  • 2 cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • szczypta chili

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 opakowanie serka śmietankowego typu philadelphia

  • 1 pęczek szczypiorki

  • sól do smaku

Składniki do panierowania:

  • jajko

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

Przekąska z mięsa z rosołu krok po kroku

Do garnka wlej 2 szklanki rosołu i dodaj do niego masło . Składniki podgrzewaj do momentu, aż tłuszcz całkowicie się rozpuści . Następnie do naczynia przesiewaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając, do momentu otrzymania gęstego jednolitego ciasta . Masę jeszcze przez kilka chwil podgrzewaj mieszając, po czym odstaw ją do ostygnięcia .

Na patelni rozgrzej olej . Dodaj do niego posiekaną drobno cebulę i czosnek . Warzywa podsmaż, następnie dopraw je słodką papryką oraz chili . Na koniec do zawartości patelni dołóż posiekane drobno mięso z rosołu .

Farsz do brazylijskich sakiewek wymieszaj z koncentratem pomidorowym i podsmażaj całość jeszcze przez chwilę . Następnie zdejmij patelnię z ognia, dopraw mięso za pomocą soli i odstaw do ostygnięcia . Po ostygnięciu mięso z rosołu wymieszaj z serkiem śmietankowym . Dodaj do niego także drobno posiekany szczypiorek .

Z przygotowanego wcześniej i ostudzonego ciasta formuj niewielkie kulki . Każdą z nich rozpłaszczaj w dłoniach na cienki placek . Na środek nakładaj porcję farszu i zamykaj całość w kształt przypominający pieroga . Na koniec formuj z niego stożkowatą sakiewkę .

Wszystkie sakiewki z mięsem z rosołu opanieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej . W głębokim garnku dobrze rozgrzej olej rzepakowy . Przekąski smaż w tłuszczu do momentu, aż będą ładnie zrumienione .

Gotowe kieszonki z mięsem z rosołu wyławiaj z garnka . Odsącz je za pomocą ręcznika papierowego. Przed podaniem pozwól przekąsce odrobinę przestygnąć . Potrawa doskonale smakuje podana z ulubionym sosem lub kwaśną śmietaną . Sałatka z mięsem z rosołu to idealny sposób na jego zagospodarowanie . Domownicy zaniemówią po skosztowaniu tego kanapkowego specjału .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy