Zapomnij o moczeniu w cebuli i mleku. Jest 100 razy lepszy patent na schabowe
Kotlety schabowe w soku z ogórków kiszonych skuszą niejednego amatora soczystego mięsa w panierce. Nietypowy dodatek, który proponujemy zamiast marynaty z cebuli mleka, sprawia, że danie jest jeszcze przyjemniejsze w odbiorze. Spróbujecie?
Jeśli zastanawialiście się kiedyś, czym można zastąpić marynowanie kotletów schabowych w mleku i cebuli, mamy dla was świetny patent. Do namoczenia mięsa odpowiedni będzie także sok z kiszonych ogórków. Produkt, który niektórzy wylewają, jest pełen cennych składników odżywczych i aromatu, a przy okazji doskonale zmiękcza schab.
Przepis na kotlety schabowe w soku z ogórków kiszonych
Składniki:
500 g schabu
300-400 ml wody z ogórków kiszonych
20-30 g mąki pszennej
2 duże jajka
około 50 g bułki tartej
smalec do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe w soku z ogórków kiszonych?
Zaczynamy od oczyszczenia schabu i pokrojenia go na plastry. Mięso delikatnie rozbijamy, a następnie umieszczamy je w misce wypełnionej wodą z ogórków. Przenosimy do lodówki na kilka godzin — najlepiej na całą noc.
Kolejnego dnia kotlety odsączamy z płynu. Obtaczamy je w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu, aż będą zrumienione z obu stron. Układamy na papierowym ręczniku, by osuszyć je z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety schabowe w soku z ogórków kiszonych podajemy na ciepło. Świetnie smakują z klasycznymi dodatkami takimi jak purée ziemniaczane i zasmażane buraczki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne kotlety schabowe. Szczególnie polecamy pyszną wersję marynowaną w piwie. Być może skusi was też odsłona z chrupiącą panierką z chipsów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gdzie kupić tanie i smaczne pączki na Tłusty Czwartek? Krótki przegląd cen
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama