Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? W 5 minut zrobisz z nich najlepszy dodatek do kanapek
Pasztet do smarowania z resztek po rosole jest doskonałym pomysłem na śniadanie. Do świeżego pieczywa pasuje znakomicie, a przy okazji w pełni wykorzystamy mięso i warzywa z gotowania. Wystarczy kilka prostych dodatków, by znowu nabrały smaku. Spróbujecie?
Jeśli mięso czy warzywa z rosołu zdarzyło wam się wyrzucić, następnym razem nie popełniajcie takiego błędu. Wzbogacone o kilka dodatków będą stanowiły wspaniałe smarowidło, które urozmaici wasze kanapki. Nawet sceptycy spróbują.
Przepis na pasztet do smarowania z resztek po rosole
Składniki:
500-600 g kurczaka z rosołu
2-3 marchewki z rosołu
1 nieduża pietruszka z rosołu
kawałek selera z rosołu
250 g drobnych pieczarek
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
50 g domowego majonezu
30 g ketchupu
około 85 ml bulionu
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pasztet do smarowania z resztek po rosole? Znamy prosty przepis
Pieczarki drobno kroimy. Cebulę, po oczyszczeniu z łupiny, siekamy. Na dobrze rozgrzanym oleju szklimy warzywo, po czym wrzucamy grzyby. Gdy się trochę zredukują, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Masę blendujemy wraz z pokrojonym na mniejsze kawałki mięsem z rosołu, ugotowanymi warzywami korzeniowymi, majonezem i ketchupem. Podczas miksowania stopniowo dodajemy bulion — nie chcemy by pasztet był zbyt suchy, ale nie może też być bardzo rzadki.
Na koniec całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do czystych pojemników. Pasztet do smarowania z resztek po rosole należy zjeść w ciągu 5 dni od przygotowania. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na domowe pasztety. Koniecznie spróbujcie przysmaku z soczewicy i żurawiny. Być może przypadnie wam do gustu także świetna kompozycja z indyczych wątróbek i grzybów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
W żadnej restauracji nie serwują tak pysznej surówki. Zrobisz ją w mgnieniu oka z 2 warzyw
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama