Najlepszy, oryginalny przepis siostry Anastazji na sałatkę jarzynową. Wyróżnia ją 1 składnik
Sałatka jarzynowa jest nieodłącznym elementem polskiego stołu. Ze względu na niezwykłą popularność tego dania, przepisów i sposobów na sałatkę powstało całe mnóstwo. My w kwestiach kulinarnych postanowiliśmy zaufać siostrze Anastazji. Trzeba przyznać, że marynowane pieczarki pasują do tej popularnej potrawy wręcz wyśmienicie.
Sałatka jarzynowa najlepiej smakuje po dokładnym przegryzieniu się smaków. W związku z tym jej przygotowanie zaplanuj sobie z odpowiednim wyprzedzeniem. Krojenie i mieszanie sałatki jarzynowej najlepiej rozpocząć nawet dzień przed jej podaniem. Siostra Anastazja ma w tej materii niemałe doświadczenie.
Przepis na sałatkę jarzynową siostry Anastazji
Składniki:
-
5-6 ziemniaków
-
4-5 marchewek
-
3 pietruszki
-
1 średni seler
-
3-4 ogórki kiszone
-
4 jajka
-
1 czerwona cebula
-
1 puszka groszku zielonego
-
1 mały słoik pieczarek konserwowych
-
1 mały słoik majonezu
-
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować sałatkę jarzynową z przepisu siostry Anastazji?
Przygotuj warzywa do sałatki jarzynowej. Marchew, selera oraz pietruszkę obierz i ugotuj do miękkości . Miękkie warzywa odstaw do wystudzenia . Po wystygnięciu pokrój wszystko w kostkę .
Osobno ugotuj ziemniaki do sałatki jarzynowej. Dokładnie je umyj, a kiedy już będą miękkie, odstaw je do ostudzenia i dopiero wtedy obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki do sałatki .
Groszek konserwowy oraz pieczarki do sałatki jarzynowej otwórz i przełóż osobno na sita . Zostaw oba składniki do dokładnego odsączenia . Następnie pieczarki pokrój na ćwiartki .
Jajka do sałatki jarzynowej ugotuj i obierz ze skorupki . Z cebuli usuń łupinę a ogórki kiszone pozbaw skórki . Wszystkie składniki drobno pokrój .
Przygotowane składniki sałatki jarzynowej przełóż do dużej miski i wymieszaj ze sobą . Dodaj majonez i starannie połącz całość . Na koniec dopraw sałatkę do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wymieszaj. Sałatkę możesz podawać udekorowaną natką pietruszki, ćwiartkami gotowanego jajka lub marynowanymi pieczarkami . Ślązacy mają własny patent na sałatkę jarzynową . Sałatka z dodatkiem znanego warzywa zyskuje zupełnie nowe oblicze .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowa surówka z białej kapusty i ogórka. Smaku całości dodaje 1 składnik
-
Jaką wodą zalewasz obsmażone mięso? Jest tylko 1 właściwa. Inaczej gulasz się nie uda
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Wielkanocne przepisy siostry Anastazji