Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowa surówka z białej kapusty i ogórka. Smaku całości dodaje 1 składnik
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.11.2022 09:41

Ekspresowa surówka z białej kapusty i ogórka. Smaku całości dodaje 1 składnik

surówka z białej kapusty i pora
Canva / oksix

Surówka z białej kapusty jest lekkim i smacznym dodatkiem do obiadu. Gdy dodamy do niej zielony ogórek, zyska na świeżości, a posiekana cebula nada jej słodko-ostrej nuty. Kropkę nad "i" w tej pysznej kombinacji stawiają chrupiące pestki słonecznika o nieco orzechowym posmaku. Palce lizać.

Surówkę z białej kapusty można przygotować błyskawicznie. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, doprawić je oraz polać całość kapką oliwy. Ta propozycja na surówkę nie tylko smakuje wyśmienicie, jest również bardzo zdrowa, za sprawą zawartej w kapuście dawki witamin.

Przepis na orzeźwiającą surówkę z kapusty

Składniki:

  • 1/2 małej główki białej kapusty

  • 1 cebula

  • 1 zielony ogórek

  • garść pestek słonecznika

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

  • odrobina cukru

  • oliwa do polania

  • koperek do dekoracji

Jak przyrządzić pyszną i zdrową surówkę

Kapustę na surówkę oczyść z zewnętrznych liści, następnie drobno poszatkuj. Pokrojone warzywo przełóż do miski, posyp solą i odstaw na 15-20 minut. Dzięki temu kapusta puści nadmiar soku, a także nieco zmięknie.

Świeży ogórek umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj go na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.

Odstaną kapustę na surówkę odciśnij z soku. Następnie wszystkie warzywa wymieszaj ze sobą, dodaj do nich posiekany koperek. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem, a w razie potrzeby również cukrem. Na koniec skrop całość sokiem z cytryny oraz oliwą i podawaj posypaną na wierzchu ziarnami słonecznika.

Pyszną surówkę przygotujesz też z kapusty pekińskiej. Biała kapusta poleca się w towarzystwie pomidorów.

Canva / Linda Hall
Canva / Linda Hall

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: