Sałatka jarzynowa po śląsku. W czym tkwi sekret jej smaku?
Lubicie sałatkę jarzynową? A znacie przepis na sałatkę jarzynową po śląsku. Wiecie, w czym tkwi sekret jej smaku? Ślązacy dodają do niej kawałki podsmażonej kiełbasy, a nawet słoniny. Danie dzięki temu zyskuje na smaku, aromacie, a także na wartości odżywczej.
Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni. Bazuje ona na warzywach korzeniowych, lecz wzbogaca się ją różnymi dodatkami. Są więc w niej ogórki kiszone, jabłko czy jajko. Jednak można też dodać marynowane grzybki, por czy czosnek.
Śląska wersja sałatki jarzynowej zaskakuje jednak dodatkiem wędliny. Dokładniej dodaje się do niej kawałki podsmażonego boczku, kiełbasy lub słoniny. Danie co prawda nie jest już jarskie, ale naprawdę smaczne. Z pewnością warto przetestować ten przepis.
Przepis na śląską sałatkę jarzynową
Składniki:
6 średniej wielkości ziemniaków
2 marchewki
1 duża pietruszka
pół selera
3 jajka
1 kwaskowe jabłko
3 kiszone ogórki
1 puszka groszku konserwowego
15 dag cienkiej kiełbasy
kawałek słoniny
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki jarzynowej
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler dokładnie wyszoruj, ugotuj w mundurkach. Miękkie warzywa odcedź, wystudź, obierz i pokrój w kostkę.
Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz, pokrój w kostkę. Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Tak samo pokrój w kostkę kiszone ogórki.
Rozdrobnione składniki wsyp do salaterki, dodaj odsączony groszek, wymieszaj. Kiełbasę i słoninę podsmaż na patelni, dodaj wraz z tłuszczem do sałatki, wymieszaj.
Do sałatki dodaj majonez, trochę soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na sałatkę jarzynową z ogórkiem i rzodkiewką, a także na błyskawiczną sałatkę jarzynową.
Źródło zdjęcia: canva/kittimages
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: