Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na ciasto bez pieczenia „Niebiańska chmurka”
canva/studionobra, Getty Images

Najlepszy przepis na ciasto bez pieczenia „Niebiańska chmurka”

15 lutego 2022

Deser lekki niczym puch, który przygotujecie szybko i bez pieczenia? Niebiańska chmurka idealnie pasuje do tego opisu. Ciasto na bazie herbatników z pyszną, delikatnie owocową masą ze śmietany i mascarpone zachwyci wielu smakoszy. Spróbujcie koniecznie.

Ciasta bez pieczenia są pyszne i efektowne. Wystarczy wspomnieć smakowitą Orzechową damę oraz doskonały śmietanowiec , na które przepisy już wam zdradzaliśmy. Tym razem podpowiemy jak zrobić deser, który łączy w sobie orzeźwiającą słodycz owoców, delikatność śmietany i serka oraz chrupiące ciasteczka. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite ciasto Niebiańska chmurka

Składniki:

  • około 200 g ulubionych herbatników

  • 250 g mascarpone

  • 650 ml śmietany 30%

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 2 galaretki owocowe np. o smaku owoców leśnych

  • 100 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Zagotowujemy 200 ml wody i rozpuszczamy w niej galaretki, starannie mieszając. Masę odstawiamy na bok, by ostygła. Śmietanę umieszczamy w misie miksera i ubijamy ją, stopniowo wsypując cukier puder.

Gdy uzyskamy sztywną pianę, dodajemy partiami serek mascarpone. Następnie ostrożnie wlewamy przestudzoną, lecz nie tężejącą, galaretkę. Część masy odkładamy — posłuży nam do posmarowania wierzchu ciasta.

Dno blachy o wymiarach 24 × 26 cm wykładami herbatnikami, a następnie rozsmarowujemy na nich połowę masy śmietanowej. Układamy kolejną warstwę ciastek i przykrywamy ją pozostałą porcją masy.

Na wierzchu również kładziemy herbatniki. Ciastka smarujemy odłożonym wcześniej kremem. Zdobimy ciasto wiórkami czekolady i wstawiamy je do lodówki na kilka godzin. Podajemy do kawy.

Herbatniki stanowią bazę wielu ciast bez pieczenia
Herbatniki stanowią bazę wielu ciast bez pieczenia

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: e-przepisykulinarne

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy