Lody w wafelku jak w dzieciństwie. Teraz robię je w domu z zaledwie dwóch składników
![lody kanapka](https://images.iberion.media/images/1920/wafelki1_6837150a5c.jpg)
Przepis na lody nie mógłby być prostszy. Łączymy w mikserze dwa składniki i „faszerujemy” nimi dwa płatki wafli. Efekt? Lody, które zachwycą tych, którzy pamiętają je z dzieciństwa, jak również tych, dla których będą nowością.
Lodowa kanapka
Lodowa mleczna kanapka to smak dzieciństwa nie tylko w Polsce i nie tylko dzisiaj. Starsze pokolenie pamiętać je może jako Calypso – popularne w PRL lody śmietankowe zawarte między dwoma wafelkami. W USA znane są za to jako dosłownie lodowa kanapka – ice cream sandwich. Jak się okazuje, są tak łatwe do przygotowania w domu, że można robić taki deser, kiedykolwiek mamy na niego ochotę.
Dziś, choć minęły dekady, mamy zatrzęsienie lodów w podobnej formie, nawiązujących czasem marką i smakiem do najbardziej znanych ciastek. Nic jednak nie zastąpi tych przygotowanych ze zwykłych wafli tortowych, śmietany i mleka zagęszczonego.
![spód lodowych kanapek](https://images.iberion.media/images/origin/wafelki2_b77b99c655.jpg)
Lody śmietankowe i nie tylko
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Alina FooDee. Autorka pokazuje tam warianty tych waniliowych lodów – na spodzie z wafli tortowych albo z herbatników. Przypomina też, że masę lodową można dowolnie wzbogacać – kakao, masą kajmakową, powidłami i dodatkami, takimi jak pokruszona czekolada czy herbatniki. Można też zastosować barwniki spożywcze, by przygotowywać lody w różnych kolorach.
Składniki
- 500 g śmietanki 32%
- 300 g mleka zagęszczonego słodzonego – może być smakowe
- 2 wafle tortowe
Domowa mleczna kanapka
Śmietankę wlewamy do naczynia miksera i, zaczynając od wolnych obrotów, ubijamy coraz szybciej, aż uzyskamy sztywną bitą śmietanę. Ustawiamy obroty miksera na średnie i powoli dodajemy mleko zagęszczone. Pamiętajmy, że mleko jest słodkie i ilość, której użyjemy, wpłynie na słodycz lodów.
Kiedy masa jest ubita, wykładamy jeden wafel na spód naczynia (np. tortownicy) wyłożony papierem do pieczenia, przycinając dokładnie do wymiaru dna. Na wafel wylewamy masę lodową, którą dokładnie wyrównujemy. Przykrywamy drugim waflem. Naczynie może być wyłożone rantówką cukierniczą lub wysmarowane olejem roślinnym, ale zamarznięte lody można od niego także odkroić nożem.
Lody zamrażamy przez ok. 5-7 godzin, a mieszanie nie jest potrzebne. Po zastygnięciu lody wyjmujemy delikatnie z naczynia i kroimy na kawałki jak torcik.
Wypróbuj też przepisy na domowe krakersy i świetną imprezową przekąskę z cebuli.
![nakładanie do formy](https://images.iberion.media/images/origin/wafelki3_31f93c64de.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_14de36c0a6.jpg)
![delicje na blasze](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_ea6858bcba.jpg)
![krem z truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/krem_z_truskawkek_4603055091.jpg)
![biały chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/bialy_chlodnik_96bc7d036a.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_8c21ed8c0f.jpg)
![chleb z patelni](https://images.iberion.media/images/origin/chleb1_d4fa70ba66.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_0170f1c481.jpg)
![kapusta z kefirem](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_169c3d8d13.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_790517aa31.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_417c5d1381.jpg)
![jabłka na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/deser_531a99c3b7.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_c607ac36ba.jpg)
![chleb](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowany_chleb_63096fbcb3.jpg)
![łyżki](https://images.iberion.media/images/origin/lyzki_2445309b87.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_wisniami_3278fa7b29.jpg)
![przekąski](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_f1947a6844.jpg)
![kluski na parze](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_na_parze_0eebe85995.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_fran_4bf45ce8c5.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_na_kotlety_mielone_36ff0bb65a.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![odwrócona pizza Jamiego Olivera](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_1780949480_2666da9501.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![Sałata łodygowa](https://images.iberion.media/images/origin/Salata_1547267d3b.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)