Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lody w wafelku jak w dzieciństwie. Teraz robię je w domu z zaledwie dwóch składników
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.05.2024 20:41

Lody w wafelku jak w dzieciństwie. Teraz robię je w domu z zaledwie dwóch składników

lody kanapka
fot. youtube.com/AlinaFooDee

Przepis na lody nie mógłby być prostszy. Łączymy w mikserze dwa składniki i „faszerujemy” nimi dwa płatki wafli. Efekt? Lody, które zachwycą tych, którzy pamiętają je z dzieciństwa, jak również tych, dla których będą nowością.

Lodowa kanapka

Lodowa mleczna kanapka to smak dzieciństwa nie tylko w Polsce i nie tylko dzisiaj. Starsze pokolenie pamiętać je może jako Calypso – popularne w PRL lody śmietankowe zawarte między dwoma wafelkami. W USA znane są za to jako dosłownie lodowa kanapka – ice cream sandwich. Jak się okazuje, są tak łatwe do przygotowania w domu, że można robić taki deser, kiedykolwiek mamy na niego ochotę.

Dziś, choć minęły dekady, mamy zatrzęsienie lodów w podobnej formie, nawiązujących czasem marką i smakiem do najbardziej znanych ciastek. Nic jednak nie zastąpi tych przygotowanych ze zwykłych wafli tortowych, śmietany i mleka zagęszczonego.

spód lodowych kanapek
fot. youtube.com/AlinaFooDee
Pokrój karkówkę, posmaruj majonezem i przełóż serem. Ten przepis to objawienie

Lody śmietankowe i nie tylko

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Alina FooDee. Autorka pokazuje tam warianty tych waniliowych lodów – na spodzie z wafli tortowych albo z herbatników. Przypomina też, że masę lodową można dowolnie wzbogacać – kakao, masą kajmakową, powidłami i dodatkami, takimi jak pokruszona czekolada czy herbatniki. Można też zastosować barwniki spożywcze, by przygotowywać lody w różnych kolorach.

Składniki

  • 500 g śmietanki 32%
  • 300 g mleka zagęszczonego słodzonego – może być smakowe
  • 2 wafle tortowe

Domowa mleczna kanapka

Śmietankę wlewamy do naczynia miksera i, zaczynając od wolnych obrotów, ubijamy coraz szybciej, aż uzyskamy sztywną bitą śmietanę. Ustawiamy obroty miksera na średnie i powoli dodajemy mleko zagęszczone. Pamiętajmy, że mleko jest słodkie i ilość, której użyjemy, wpłynie na słodycz lodów.

Kiedy masa jest ubita, wykładamy jeden wafel na spód naczynia (np. tortownicy) wyłożony papierem do pieczenia, przycinając dokładnie do wymiaru dna. Na wafel wylewamy masę lodową, którą dokładnie wyrównujemy. Przykrywamy drugim waflem. Naczynie może być wyłożone rantówką cukierniczą lub wysmarowane olejem roślinnym, ale zamarznięte lody można od niego także odkroić nożem.

Lody zamrażamy przez ok. 5-7 godzin, a mieszanie nie jest potrzebne. Po zastygnięciu lody wyjmujemy delikatnie z naczynia i kroimy na kawałki jak torcik.

Wypróbuj też przepisy na domowe krakersy i świetną imprezową przekąskę z cebuli.

nakładanie do formy
fot. youtube.com/AlinaFooDee