Obłędne w każdym kęsie ciasto bez pieczenia „Orzechowa dama”
Nie ma nic lepszego niż smaczne ciasto niewymagające pieczenia. Taki jest deser Orzechowa Dama. Kilka składników i odrobina cierpliwości, a was i waszych gości zachwycą orzechowe nuty oraz delikatne kremy, którymi przełożycie herbatniki. Spróbujcie koniecznie.
Orzechowa Dama jest ciastem inspirowanym pysznym deserem bez pieczenia 3 bit, który też już kiedyś wam prezentowaliśmy. Łączy ono w sobie znakomity smak masy kajmakowej z delikatnością prażonych orzechów, budyniu i śmietanki. Skuście się na nie raz, a zapomnicie o orzechowcu.
Przepis na ciasto Orzechowa Dama
Składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
170 g masła
4 łyżki cukru
Składniki na masę śmietankową:
660 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
150 ml wrzątku
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
ok. 220 g herbatników
110 g ciemnych herbatników
1 puszka masy kajmakowej
150 g orzechów włoskich
Przygotowanie masy budyniowej:
Masło doprowadzamy do temperatury pokojowej. W 100 ml mleka rozprowadzamy proszek budyniowe wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe 400 ml mleka zagotowujemy. Do wrzącego płynu wlewamy masę budyniową.
Stale ją mieszamy, by nie powstały grudki. Gotujemy przez chwilę — do czasu aż masa zgęstnieje. Po ugotowaniu garnek przykrywamy folią spożywczą tak, by folia stykała się z powierzchnią budyniu.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy za pomocą miksera na jasny puch. Kolejno dodawać łyżka po łyżce budyniu, miksując tylko do czasu uzyskania jednolitej masy. Zbyt długie mieszanie może doprowadzić do zwarzenia się kremu.
Przygotowanie masy śmietankowej:
Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wrzątkiem. Dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Chcemy uzyskać żelatynę nadal płynną, lecz niezbyt ciepłą.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem, aż stanie się sztywna. Następnie wlewamy do niej powoli żelatynę i miksujemy, aż składniki się połączą.
Przygotowanie Orzechowej Damy:
Blachę o wymiarach 25 cm x 30 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy jasne herbatniki. Rozsmarujemy na nich połowę masy kajmakowej i przykrywamy ją drugą warstwą jasnych ciastek.
Kolejno wykładamy masę budyniową, ciemne herbatniki, drugą część masy kajmakowej oraz masę śmietanową. Każdą z warstw wyrównujemy, jeśli tego wymaga. Ciasto wstawiamy do lodówki, uprzednio przykrywając je folią spożywczą.
Na suchej patelni rumienimy posiekane orzechy włoskie. Odstawiamy je do ostudzenia. Posypujemy nimi ciasto i z powrotem umieszczamy je w lodówce na kilka godzin. Orzechowa Dama najlepiej smakuje na drugi dzień.
Źródło zdjęcia: canva/Taratorki
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kulinarneprzeboje