Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne w każdym kęsie ciasto bez pieczenia „Orzechowa dama”

Obłędne w każdym kęsie ciasto bez pieczenia „Orzechowa dama”

Projekt bez tytułu - 2022-01-11T155226.489
canva/Scvos

Nie ma nic lepszego niż smaczne ciasto niewymagające pieczenia. Taki jest deser Orzechowa Dama. Kilka składników i odrobina cierpliwości, a was i waszych gości zachwycą orzechowe nuty oraz delikatne kremy, którymi przełożycie herbatniki. Spróbujcie koniecznie.

Orzechowa Dama jest ciastem inspirowanym pysznym deserem bez pieczenia 3 bit, który też już kiedyś wam prezentowaliśmy. Łączy ono w sobie znakomity smak masy kajmakowej z delikatnością prażonych orzechów, budyniu i śmietanki. Skuście się na nie raz, a zapomnicie o orzechowcu.

Przepis na ciasto Orzechowa Dama

Składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 170 g masła

  • 4 łyżki cukru

Składniki na masę śmietankową:

  • 660 ml śmietany 30%

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 150 ml wrzątku

  • 4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • ok. 220 g herbatników

  • 110 g ciemnych herbatników

  • 1 puszka masy kajmakowej

  • 150 g orzechów włoskich

Przygotowanie masy budyniowej:

Masło doprowadzamy do temperatury pokojowej. W 100 ml mleka rozprowadzamy proszek budyniowe wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe 400 ml mleka zagotowujemy. Do wrzącego płynu wlewamy masę budyniową.

Stale ją mieszamy, by nie powstały grudki. Gotujemy przez chwilę — do czasu aż masa zgęstnieje. Po ugotowaniu garnek przykrywamy folią spożywczą tak, by folia stykała się z powierzchnią budyniu.

Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy za pomocą miksera na jasny puch. Kolejno dodawać łyżka po łyżce budyniu, miksując tylko do czasu uzyskania jednolitej masy. Zbyt długie mieszanie może doprowadzić do zwarzenia się kremu.

Przygotowanie masy śmietankowej:

Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wrzątkiem. Dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Chcemy uzyskać żelatynę nadal płynną, lecz niezbyt ciepłą.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem, aż stanie się sztywna. Następnie wlewamy do niej powoli żelatynę i miksujemy, aż składniki się połączą.

Przygotowanie Orzechowej Damy:

Blachę o wymiarach 25 cm x 30 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy jasne herbatniki. Rozsmarujemy na nich połowę masy kajmakowej i przykrywamy ją drugą warstwą jasnych ciastek.

Kolejno wykładamy masę budyniową, ciemne herbatniki, drugą część masy kajmakowej oraz masę śmietanową. Każdą z warstw wyrównujemy, jeśli tego wymaga. Ciasto wstawiamy do lodówki, uprzednio przykrywając je folią spożywczą.

Na suchej patelni rumienimy posiekane orzechy włoskie. Odstawiamy je do ostudzenia. Posypujemy nimi ciasto i z powrotem umieszczamy je w lodówce na kilka godzin. Orzechowa Dama najlepiej smakuje na drugi dzień.

Ciasto przełożone kremem z orzechami
Orzechowa dama to smaczne ciasto przełożone kremem

Źródło zdjęcia: canva/Taratorki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram