Najlepszy przepis na niezapomniane wafle z masą kakaową
Wafle przełożone masą kakaową są nostalgicznym deserem, który z pewnością pamiętają pokolenia wychowane w czasach PRL-u. Dzisiaj w sklepach można kupić je gotowe, jednak przygotowane własnoręcznie w domu smakują najlepiej. Poniżej zdradzamy cały przepis krok po kroku, aby można było z łatwością je wykonać.
Wafle przełożone kakaową masą niegdyś stanowiły jeden z najbardziej wyczekiwanych deserów wśród najmłodszych. Intensywny w smaku krem oraz delikatne wafle idealnie smakowały po całym dniu zabawy na świeżym powietrzu.
Ich dużą zaletą jest łatwość przygotowania oraz możliwość długiego przechowywania. Jeśli przetrzymuje się je w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, a same wafle są szczelnie zamknięte, mogą wytrzymać długo bez zepsucia się.
Przepis na wafle z masą kakaową
Składniki:
-
1 szklanka mleka
-
1/2 szklanki cukru
-
250 g masła
-
2-3 łyżki kakao dobrej jakości
-
1,5 -2 szklanki mleka w proszku pełnego
-
6 suchych wafli
Zacznij od wlania mleka do rondelka, dodania do niego cukru, kakao oraz kawałków masła. Postaw naczynie na palniku i doprowadź jego zawartość do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmij go z ognia i odstaw do wystudzenia.
Gdy mleko z dodatkami będzie chłodne, wsyp do niego mleko w proszku i zacznij mieszać mikserem. Na początku masa będzie dość rzadka, jednak w miarę mieszania stanie się coraz bardziej gęsta.
Suche wafle przełóż równomiernie masą i układaj je jeden na drugim. Owiń je ciasno folią aluminiową i dociąż je z wierzchu czymś ciężkim. Zostaw je tam na noc. Następnego dnia przysmak będzie gotowy.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe racuchy bez jajek i drożdży.
Źródło zdjęcia: canva/yodaswaj, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smakinatalerzu