Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na niezapomniane wafle z masą kakaową
instagram.com/born_in_the_prl

Najlepszy przepis na niezapomniane wafle z masą kakaową

25 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wafle przełożone masą kakaową są nostalgicznym deserem, który z pewnością pamiętają pokolenia wychowane w czasach PRL-u. Dzisiaj w sklepach można kupić je gotowe, jednak przygotowane własnoręcznie w domu smakują najlepiej. Poniżej zdradzamy cały przepis krok po kroku, aby można było z łatwością je wykonać.

Wafle przełożone kakaową masą niegdyś stanowiły jeden z najbardziej wyczekiwanych deserów wśród najmłodszych. Intensywny w smaku krem oraz delikatne wafle idealnie smakowały po całym dniu zabawy na świeżym powietrzu.

Ich dużą zaletą jest łatwość przygotowania oraz możliwość długiego przechowywania. Jeśli przetrzymuje się je w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, a same wafle są szczelnie zamknięte, mogą wytrzymać długo bez zepsucia się.

Przepis na wafle z masą kakaową

Składniki:

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 250 g masła

  • 2-3 łyżki kakao dobrej jakości

  • 1,5 -2 szklanki mleka w proszku pełnego

  • 6 suchych wafli

Zacznij od wlania mleka do rondelka, dodania do niego cukru, kakao oraz kawałków masła. Postaw naczynie na palniku i doprowadź jego zawartość do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmij go z ognia i odstaw do wystudzenia.

Gdy mleko z dodatkami będzie chłodne, wsyp do niego mleko w proszku i zacznij mieszać mikserem. Na początku masa będzie dość rzadka, jednak w miarę mieszania stanie się coraz bardziej gęsta.

Suche wafle przełóż równomiernie masą i układaj je jeden na drugim. Owiń je ciasno folią aluminiową i dociąż je z wierzchu czymś ciężkim. Zostaw je tam na noc. Następnego dnia przysmak będzie gotowy.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe racuchy bez jajek i drożdży.

Wafle

Źródło zdjęcia: canva/yodaswaj, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakinatalerzu

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy