Najlepszy tłuszcz do smażenia kotletów mielonych. Kosztuje grosze i nieziemsko podbija ich smak
Wybór odpowiedniego tłuszczu nie jest oczywistą sprawą i wielu amatorów gotowania ma z tym niemały problem. Wszystko zależy od rodzaju przygotowywanego dania. Jak ma się sprawa w przypadku tradycyjnych kotletów mielonych? Okazuje się, że najlepszym wyborem będzie wieprzowy smalec.
Najczęściej wybieranym tłuszczem do kotletów mielonych jest olej rzepakowy. Jest to wybór jak najbardziej trafny, gdyż olej jest neutralny w smaku i dobrze znosi wysokie temperatury. Jeśli jednak chcesz, by Twoje kotlety mielone były wyjątkowo soczyste, postaw na zwykły smalec bez dodatków. Takie sposób smażenia kotletów przez lata praktykowały najlepsze kucharki.
Jeśli preferujesz delikatny smak kotletów mielonych, możesz zamienić smalec na klarowane masło. Trzeba jednak mieć na uwadze, że ten produkt jest dosyć kosztowny. Pamiętaj także, że zwykłe masło nie nadaje się do smażenia, gdyż w wysokich temperaturach zaczyna się palić. Wybierz najlepszą dla siebie opcję i ciesz się wybornym smakiem kotletów mielonych.
Przepis na soczyste kotlety mielone
Składniki:
-
200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
-
200 g mięsa mielonego wołowego
-
100 g surowego boczku
-
3 średnie cebule
-
1 kajzerka
-
1 szklanka mleka
-
1 jajko
-
majeranek, sól, pieprz do smaku
-
bułka tarta do panierowania
-
smalec do smażenia
Jak usmażyć najlepsze kotlety mielone?
Mięso na kotlety mielone przełóż do dużej miski . Boczek zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj go do miski z mięsem .
Cebulę do kotletów mielonych obierz i posiekaj . Następnie zeszklij warzywo na 1 łyżce smalcu. Tak przygotowaną cebulę odstaw do ostudzenia .
Czerstwą kajzerkę namocz w szklance mleka . Kiedy pieczywo namięknie, odciśnij je z nadmiaru płynu . Na koniec dodaj bułkę do miski z mięsem. Dołóż również przestudzoną zeszkloną cebulę .
Do składników na kotlety mielone dodaj jajko, dopraw całość do smaku majerankiem, solą i pieprzem . Całość starannie wymieszaj za pomocą dłoni. Z mięsnej masy formuj niewielkie kotlety mielone i każdego z nich panieruj z obu stron w bułce tartej .
Na patelnie dobrze rozgrzej smalec . Kotlety mielone smaż z obu stron na rumiany kolor . W razie potrzeby uzupełniaj ilość tłuszczu. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami . Namoczoną kajzerkę z powodzeniem zastąpisz innymi produktami . Niezwykłe nadzienie kotletów wzbudzi zachwyt całej rodziny .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: