Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zwykłych mielonych. Kotlety z pyszną niespodzianką smakują 100 razy lepiej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.12.2022 11:12

Zapomnij o zwykłych mielonych. Kotlety z pyszną niespodzianką smakują 100 razy lepiej

Zapomnij o zwykłych mielonych. Kotlety z pyszną niespodzianką smakują 100 razy lepiej
canva/YelenaYemchuk

Kotlety mielone będą jeszcze smaczniejsze, kiedy dodasz do nich ugotowaną, kiszoną kapustę i doprawisz suszonym majerankiem. Kotlety są niezwykle delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz. Poznaj prosty przepis na soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą.

Soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą zachwycają smakiem i aromatem. Są świetnym pomysłem na szybki, rodzinny obiad. Moja propozycja podania? Ziemniaki gotowane z kminkiem i lekka surówka z pomidora, ogórka i szczypiorku. Tak podane kotlety znikają z talerzy błyskawicznie.

Do soczystych kotletów mielonych z kiszoną kapustą dodaj kiszonkę z własnej spiżarni. Taka kapusta jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Jeśli nie przygotowałaś w tym roku zapasów na zimę, kup kapustę z beczki. Zwracaj szczególną uwagę na skład kapusty w wiaderku lub zamkniętym opakowaniu. Im mniejszy skład, tym lepiej. W kapuście nie powinno być octu.

Soczyste kotlety z kiszonej kapusty smaż zawsze na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Tłuszcze mają wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu mięso się nie przypali. Kotlety smaż partiami. Jeśli poukładasz je na patelni zbyt blisko siebie, zaczną się dusić, a nie smażyć. Nie będą miały wtedy chrupiącej skórki.

Przepis na soczyste kotlety mielone. W roli głównej kiszona kapusta

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 300 g kapusty kiszonej

  • jajko

  • duża cebula czerwona

  • sól, pieprz

  • suszony majeranek

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

  • bułka tarta do panierowania

Jak przyrządzić soczyste kotlety mielone z kiszoną kapustą?

Kapustę poszatkuj, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj około 20 minut do miękkości, odcedź i odstaw do wystudzenia. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj startą na tarce cebulę, wbij jajko, dodaj sól, pieprz, majeranek, wymieszaj.

Dodaj ugotowaną kapustę i całość dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor.

Przygotuj również soczyste pulpety gotowane na parze. Pomysł na obiad? Kotlety schabowe w aromatycznej przyprawie. Nikt im się nie oprze.

kotlety mielone
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: