Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne ciasto na pierogi zrobisz z 4 składników. Jest elastyczne i nie rozpada się w czasie gotowania

Idealne ciasto na pierogi zrobisz z 4 składników. Jest elastyczne i nie rozpada się w czasie gotowania

Ciasto na pierogi z 4 składników
canva/Steve_Gadomski

Podstawą udanych pierogów jest ciasto. Gdy będzie miało odpowiednią konsystencję, potrawa wyjdzie idealna. Dzięki dodatkowi masła uzyskamy elastyczną masę, w której łatwo będzie zamknąć każdy farsz. Otrzymane pierogi będą miękkie i z pewnością nie rozpadną się podczas gotowania.

Do przyrządzenia dobrego ciasta na pierogi wystarczą zaledwie 4 składniki, które z pewnością macie w swojej kuchni. Poza mąką, wodą i odrobiną soli, tym razem wykorzystamy masło. Nada ono masie odpowiedniej konsystencji i zdecydowanie ułatwi formowanie pierogów.

Przepis na wyborne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej

  • ok. 300 ml gorącej wody

  • 1 łyżka masła

  • niepełna łyżeczka soli

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Wystarczą cztery składniki

Zaczynamy od roztopienia masła. Pozostawiamy je do delikatnego przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy do większej miski i łączymy z solą. Wlewamy gorącą wodę i masło, a następnie — przy pomocy drewnianej łyżki — mieszamy składniki, delikatnie zagarniając mąkę z solą do środka naczynia.

Gdy mieszana masa nieco przestygnie, wyrabiamy ją dłonią na blacie lub stolnicy, w razie potrzeby delikatnie podsypując powierzchnię odrobiną mąki. Gotowe ciasto na pierogi formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie można przystąpić do lepienia pierogów z ulubionym farszem.

Wskazówka: jeśli unikacie spożywania masła, bardzo podobne ciasto przygotujecie z dodatkiem oleju rzepakowego. Pracuje się z nim równie przyjemnie.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na znakomite pierogi. Koniecznie spróbujcie roślinnej wersji ruskich, gdzie zamiast twarogu używamy tofu naturalnego. Być może też wasze serca skradnie rarytas z aromatyczną soczewicą — jest niezwykle sycący.

Ciasto na pierogi musi być elastyczne
canva/ladi59

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: