Smakosze.pl Porady Najmądrzejsze babcie nie podlewały truskawek chemią. O tym nawozie powinien wiedzieć każdy
canva/Debora Rodrigues, Topaz777

Najmądrzejsze babcie nie podlewały truskawek chemią. O tym nawozie powinien wiedzieć każdy

3 czerwca 2023

Truskawki będą jeszcze lepsze, jeśli nie zapomnicie o nawożeniu krzaczków. Skutecznym, domowym sposobem na zadbanie o roślinę jest stosowanie kwaśnego mleka. Zamiast kupować drogie środki, wypróbujcie prosty babciny patent. Zbiory będą owocne.

Domowy nawóz do truskawek

Polskie smaczne owoce jagodowe pojawiają się już w czerwcu. Jednak już w maju warto rozpocząć nawożenie krzaczków, by zapewnić sobie obfitość. Po zakończeniu sezonu porcja wzmacniających substancji też będzie konieczna. Co wybrać?

Truskawki lubią kwaśną glebę. Doskonałym wyborem będzie zatem kwaśne mleko , do którego szklanki wystarczy dodać łyżkę humusu i łyżkę obornika. Po wymieszaniu całość odstawiamy na 2-3 tygodnie, a następnie dozujemy do gleby.

Najgorsze miejsce na wylanie zepsutej zupy czy sosu. Prosta droga do zatkanych rur

Co jeszcze pozwoli zwiększyć plony?

Truskawki wymagają regularnego podlewania. Nie można jednak dopuścić do ich przelania, gdyż wtedy korzenie zgniją i roślina obumrze. Niebezpieczne będzie też podlewanie krzaczków od góry. Mokre liście będą narażone m.in. na rozwój pleśni.

Dobrze jest też przed dodaniem nawozu usunąć chwasty i spulchnić glebę przy pomocy motyki. Obie czynności powinniśmy wykonywać z dużą starannością i ostrożnością, by nie uszkodzić systemu korzeniowego truskawek.

Jak wykorzystać truskawki?

Samodzielnie wyhodowane owoce z powodzeniem przemienimy w wiele smakowitych frykasów. Warto je zawczasu dobrze oczyścić korzystając z naszej instrukcji mycia. Koniecznie zużyjcie całe owoce — szypułki są jadalne i warto je dodawać do koktajli.

Z „głównej” części owocu zrobicie np. smaczny farsz do pierogów . Możecie też udekorować nimi wierzch sernika na zimno z galaretką . Uświetni niejednego letnie rodzinne spotkanie.

Zbiory truskawek obfite.png
canva/dragana991

Źródło: deccoria

W „Pytaniu na śniadanie" zapytano dietetyczkę o wody smakowe. Ekspertka nie miała litości
Ten błąd przy kiszeniu ogórków może dużo kosztować. Szybko pojawi się na nich pleśń
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy