Najmądrzejsze babcie nie podlewały truskawek chemią. O tym nawozie powinien wiedzieć każdy
Truskawki będą jeszcze lepsze, jeśli nie zapomnicie o nawożeniu krzaczków. Skutecznym, domowym sposobem na zadbanie o roślinę jest stosowanie kwaśnego mleka. Zamiast kupować drogie środki, wypróbujcie prosty babciny patent. Zbiory będą owocne.
Domowy nawóz do truskawek
Polskie smaczne owoce jagodowe pojawiają się już w czerwcu. Jednak już w maju warto rozpocząć nawożenie krzaczków, by zapewnić sobie obfitość. Po zakończeniu sezonu porcja wzmacniających substancji też będzie konieczna. Co wybrać?
Truskawki lubią kwaśną glebę. Doskonałym wyborem będzie zatem kwaśne mleko , do którego szklanki wystarczy dodać łyżkę humusu i łyżkę obornika. Po wymieszaniu całość odstawiamy na 2-3 tygodnie, a następnie dozujemy do gleby.
Co jeszcze pozwoli zwiększyć plony?
Truskawki wymagają regularnego podlewania. Nie można jednak dopuścić do ich przelania, gdyż wtedy korzenie zgniją i roślina obumrze. Niebezpieczne będzie też podlewanie krzaczków od góry. Mokre liście będą narażone m.in. na rozwój pleśni.
Dobrze jest też przed dodaniem nawozu usunąć chwasty i spulchnić glebę przy pomocy motyki. Obie czynności powinniśmy wykonywać z dużą starannością i ostrożnością, by nie uszkodzić systemu korzeniowego truskawek.
Jak wykorzystać truskawki?
Samodzielnie wyhodowane owoce z powodzeniem przemienimy w wiele smakowitych frykasów. Warto je zawczasu dobrze oczyścić korzystając z naszej instrukcji mycia. Koniecznie zużyjcie całe owoce — szypułki są jadalne i warto je dodawać do koktajli.
Z „głównej” części owocu zrobicie np. smaczny farsz do pierogów . Możecie też udekorować nimi wierzch sernika na zimno z galaretką . Uświetni niejednego letnie rodzinne spotkanie.
Źródło: deccoria