Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Przenigdy nie wyrzucaj szypułek z truskawek. Prawda o nich zadziwi każdego

Przenigdy nie wyrzucaj szypułek z truskawek. Prawda o nich zadziwi każdego

Truskawki mają jadalne szypułki
canva/lesichkadesign

Truskawki są niesamowicie zdrowe. Zalety owoców są dobrze znane, lecz mało kto wie, że szypułki też je posiadają i na dodatek są jadalne. Nie należą do najsmaczniejszych, ale wiemy jak skorzystać z ich cennych właściwości.
 

Szypułki truskawki nie powinny trafiać do kosza

Zielone ogonki z soczystego letniego owocu smakiem nie zachwycają. Podobnie jak w przypadku liści rzodkiewki czy kalafiora, wielu z nas decyduje się je po prostu wyrzucić. Tymczasem, choć jako przekąska się nie sprawdzą, warto je zachować.

Można je mrozić — jak niemal każdy inny roślinny produkt — bez strat na wartości, gdyby nam się nie udało wykorzystać ich od razu. A warto je odłożyć, gdyż zawierają niemal tyle samo cennych składników odżywczych co właściwe truskawki.

Wymieszała 2 jajka z kapustą. Po chwili cieszyła się niezwykłymi plackami

Co zawierają szypułki truskawek?

Świeże szypułki obfitują w antyoksydanty. Związki te hamują niekoniecznie pożądane procesy utleniania zachodzące w naszym organizmie.

W truskawkach — zarówno w owocu, jak i w listkach — znajdziemy przede wszystkim niesamowicie cenną witaminę C, która wzmacnia odporność i jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wielu reakcji biochemicznych. Jest to także świetne źródło chlorofilu, który wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Truskawki są też niskokaloryczne i charakteryzuje je niski indeks glikemiczny. Mogą więc z powodzeniem trafić także do diet osób borykających się z chorobami związanymi z nieprawidłowym poziomem cukru we krwi.

Jak wykorzystać liście z truskawki?

Są dwa znakomite sposoby, na zastosowanie szypułek truskawek w kuchni. Pierwszym z nich jest dodanie ich do herbat. Napar nabierze ciekawego posmaku i zyska na wartości. Ten patent jednak nie pozwoli na wykorzystanie pełnego potencjału składnika, gdyż wrzątek unieczynni część zgromadzonej w liściach witaminy C.

O wiele korzystniejsze będzie drugie zastosowanie, czyli zmiksowanie świeżych, surowych szypułek z innymi warzywami i owocami. W ten sposób wzbogacimy koktajl o wszystko, co w truskawce najlepsze.

Na naszej stronie znajdziecie smakołyki z dodatkiem truskawek. Spróbujcie koniecznie jogurtowych placuszków z tymi owocami. Być może skusi was też receptura na drożdżowe bułeczki z truskawkami — smakują jak najlepszy babciny wypiek.

Szypułki truskawki są cenne.png
canva/fabian cho