Smakosze.pl Przepisy Najprostsza i najlepsza marynata do karkówki
canva/Oksana Chaun

Najprostsza i najlepsza marynata do karkówki

24 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Karkówka jest mięsem, które świetnie nadaje się nie tylko do grillowania, ale też do tradycyjnego pieczenia. Wcześniej jednak warto ją zamarynować, by zyskała lepszy smak, większą soczystość i kruchość. Sprawdźcie, jak przygotować najprostszą i najlepszą marynatę do karkówki.

Pieczone mięso jest doskonałym pomysłem na prosty i szybki obiad. Tak naprawdę mięso wystarczy tylko odpowiednio przyprawić, a potem wstawić do piekarnika. Gdy się piecze, masz czas na przygotowanie obiadowych dodatków.

Najlepszym sposobem przyprawiania mięsa, jest umieszczenie go w marynacie. Ta składa się zwykle z mieszanki ziół i przypraw, często też zawiera dodatek płynnych lub półpłynnych dodatków. Są nimi zazwyczaj produkty, które zwiększają kruchość mięsa, dzięki obecności kwasów.

Najprostsza i najlepsza marynata do karkówki

Składniki:

  • 1 cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki keczupu

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki oregano

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie marynaty

Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Czosnek i cebulę wsyp do miseczki.

Do miseczki dodaj keczup, majonez, paprykę, oregano, pieprz i sól. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj.

W tak przygotowanej marynacie umieść karkówkę. Mogą to być plastry mięsa lub mięso w większym kawałku. Marynatą pokryj mięso, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Inne przepisy na pyszną karkówkę znajdziesz na naszej stronie. Sprawdź, jak przygotować karkówkę pieczoną w rękawie , a także, jak zrobić karkówkę marynowaną w mleku i majonezie .

keczup
keczup

Źródło zdjęcia: canva/ffolas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy