Najprostsza i najlepsza marynata do karkówki
Karkówka jest mięsem, które świetnie nadaje się nie tylko do grillowania, ale też do tradycyjnego pieczenia. Wcześniej jednak warto ją zamarynować, by zyskała lepszy smak, większą soczystość i kruchość. Sprawdźcie, jak przygotować najprostszą i najlepszą marynatę do karkówki.
Pieczone mięso jest doskonałym pomysłem na prosty i szybki obiad. Tak naprawdę mięso wystarczy tylko odpowiednio przyprawić, a potem wstawić do piekarnika. Gdy się piecze, masz czas na przygotowanie obiadowych dodatków.
Najlepszym sposobem przyprawiania mięsa, jest umieszczenie go w marynacie. Ta składa się zwykle z mieszanki ziół i przypraw, często też zawiera dodatek płynnych lub półpłynnych dodatków. Są nimi zazwyczaj produkty, które zwiększają kruchość mięsa, dzięki obecności kwasów.
Najprostsza i najlepsza marynata do karkówki
Składniki:
-
1 cebula
-
2-3 ząbki czosnku
-
3 łyżki keczupu
-
2 łyżki majonezu
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
pół łyżeczki oregano
-
pół łyżeczki pieprzu
-
1 łyżeczka soli
Przygotowanie marynaty
Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Czosnek i cebulę wsyp do miseczki.
Do miseczki dodaj keczup, majonez, paprykę, oregano, pieprz i sól. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj.
W tak przygotowanej marynacie umieść karkówkę. Mogą to być plastry mięsa lub mięso w większym kawałku. Marynatą pokryj mięso, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Inne przepisy na pyszną karkówkę znajdziesz na naszej stronie. Sprawdź, jak przygotować karkówkę pieczoną w rękawie , a także, jak zrobić karkówkę marynowaną w mleku i majonezie .
Źródło zdjęcia: canva/ffolas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis