Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Adam Moskal
Adam Moskal 23.02.2022 01:00

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

Placki ziemniaczane
canva/Richard Jacyno, Getty Images

Placki ziemniaczane znane są w wielu zakątkach świata, lecz mało gdzie kocha się je tak bardzo, jak w Polsce. Żeby placki nie były gumowate, lecz chrupiące, do ciasta warto nie wsypywać za dużo mąki. Po usmażeniu nie należy ich również przykrywać, aby nie zmiękły od pary wodnej. Pamiętając o tych radach, placki za każdym razem wyjdą idealnie.

Placki ziemniaczane to częsty wybór osób, które nie chcą długo gotować, a przy okazji mają ochotę na smaczne i pożywne danie. Placki przygotowuje się bowiem w kilka chwil oraz sycą na długie godziny.

Niektórzy mają problem z miękkimi i gumowatymi plackami, które za nic nie mogą stać się chrupiące, nawet po dłuższym smażeniu. Na szczęście znamy sposób, aby łatwo poradzić sobie z tym mankamentem.

Popularny błąd podczas gotowania placków ziemniaczanych

Większość z nas z pewnością choć raz w życiu, podczas mieszania ciasta na placki z ziemniaków, dodała do niego dużą ilość mąki. Okazuje się, że to właśnie ona stoi za gumowatymi plackami.

Jeśli sporządzasz placki z młodych ziemniaków (co samo w sobie jest odradzane przez zawodowych kucharzy), ogranicz się do wsypania minimalnej porcji mąki. Dobrze jest wybierać kartofle mączyste, z dużą zawartością skrobi.

W przypadku korzystania ze starszych ziemniaków, w ogóle odpuść dodawanie mąki. Dojrzałe bulwy mączystych gatunków pełne są skrobi w zupełnie wystarczającej ilości.

Jak uzyskać chrupiące placki ziemniaczane?

Ziemniaki przede wszystkim warto ścierać na tarce o dużych oczkach, co ułatwi osiągnięcie chrupiącej skórki. Po starciu odciśnij nadmiar soku z pulpy. Pominięcie tego kroku to prosta droga do katastrofy, ponieważ ciasto będzie za rzadkie.

Najlepszymi gatunkami do placków ziemniaczanych, które mają odpowiednią zawartość skrobi, to: Bryza, a także Irga, Tajfun, Gustaw, Gracja i Sante. Najłatwiej znaleźć je na targowiskach oraz bazarach.

Podczas wykładania porcji ciasta na rozgrzany olej upewnij się, że nie wylałeś go zbyt grubo. Cienkie placuszki szybciej się smażą i są również zasadniczo bardziej chrupiące w porównaniu do grubych.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Wounds_and_Cracks, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: jawagabunda

Zapraszamy na nasz Instagram