Wyborne gołąbki z tartymi ziemniakami i wędzonym boczkiem
Ogromną zaletą gołąbków jest ich duża uniwersalność, która pozwala przygotowywać je na wiele różnych sposobów. Tym razem prezentujemy przepis na gołąbki z ziemniakami i wędzonym boczkiem, które zachwycają kremowym farszem i intensywnym smakiem. Podanie ich do stołu wywoła pozytywną reakcję wśród domowników.
Do gołąbków zwykle wkłada się farsz złożony z ryżu oraz wieprzowego mięsa mielonego i do takiego połączenia większość Polaków jest przyzwyczajona. Nie warto jednak ograniczać się tylko do jednej wersji.
Gołąbki z ziemniakami i wędzonym boczkiem poza pysznym smakiem i aromatem, mogą pochwalić się wyjątkowo niewielkim kosztem. Obiad oparty na poniższych gołąbkach pozwoli zaoszczędzić nieco pieniędzy.
Przepis na gołąbki z ziemniakami i wędzonym boczkiem
Składniki:
1 główka kapusty
1,2 kg ziemniaków
2 cebule
200 g boczku wędzonego
1 jajko
sól
pieprz
300 g kiszonej kapusty
odrobina mąki
Zacznij od oporządzenia kapusty. Na początku wykrój głąb, zanurz główkę w garnku z wrzątkiem i odrywaj po kolei te liście, które odchodzą. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar wody. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na suchej patelni, aż większość tłuszczu się z niego wytopi. Dodaj do niego cebulę posiekaną w kostkę i duś, aż się zeszkli. Do ziemniaków wrzuć jajko, cebulę z boczkiem, łyżkę mąki, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
Układaj farsz na liściach kapusty i zawiń je do postaci gołąbków. Układaj je ciasno w garnku wyłożonym kiszoną kapustą, zalej je sokiem z kiszonki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz gołąbki przez 60 minut. Najlepiej smakują podane z odrobiną kwaśnej śmietany. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie kruchą marynowaną w musztardzie karkówkę. Ten tekst wyjawia jak doprawiać farsz do klasycznych gołąbków.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis