Smakosze.pl Przepisy Najprostsza włoska klasyczna carbonara. Przepis bez udziwnień
canva/Timolina

Najprostsza włoska klasyczna carbonara. Przepis bez udziwnień

20 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukasz inspiracji na pyszną kolację na ciepło? Przygotuj najprostszą, włoską klasyczną carbonarę. Nasz przepis nie ma żadnych udziwnień, więc danie posmakuje każdemu. Do sosu nie dodajemy śmietany, ponieważ oryginalną carbonarę robi się inaczej i dużo łatwiej. Jesteśmy pewni, że będziecie często wracać do tej receptury.

Makaron z sosem to jeden z prostszych pomysłów na szybkie, proste i pożywne danie. Doskonale wiedzą o tym Włosi, u których słynna pasta gości na stole w zasadzie każdego dnia. Wystarczy tylko przygotować prosty sos, ugotować makaron, wymieszać go z sosem i gotowe.

Jeśli lubicie makaron i jesteście miłośnikami włoskiej kuchni, z pewnością znacie carbonarę. Na pewno też wiecie, że nie dodaje się do niej śmietany, a kremowy sos otrzymuje się z sera i jajek. Zobaczcie, jak prosto się go robi.

Przepis na klasyczną carbonarę

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti lub tagliatelle

  • 200 g wędzonego boczku

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 100 g startego parmezanu, grana padano, pecorino lub ich mieszanki

  • sól, pieprz

Przygotowanie makaronu z sosem carbonara

Boczek pokrój w kostkę, wsyp na zimną patelnię i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż wytopi się z niego niemal cały tłuszcz. Skwarki przełóż na talerzyk.

W garnku zagotuj wodę, posól ją. Do wrzątku włóż makaron, zamieszaj, gotuj go na średnim ogniu, aż będzie półmiękki. Odcedź go, zachowując część wody z gotowania.

Do miseczki wbij jajko, dodaj żółtko i ser, wymieszaj, dopraw. Na patelnię z tłuszczem z boczku wlej 2 chochle wody z makaronu. Wrzuć odcedzony makaron, wymieszaj, podgrzej.

Makaron zestaw z ognia, lekko przestudź. Dodaj do niego masę jajeczno-śmietanową oraz skwarki. Całość mieszaj, aż ser rozpuści się i powstanie kremowy sos.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na spaghetti bolognese , a także na makaron z sosem pomidorowym .

smażenie boczku
smażenie boczku

Źródło zdjęcia: canva/Kung_Mangkorn

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: italia-by-natalia

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy