Najlepszy sposób na włoski sos pomidorowy do makaronu. Pokocha go cała rodzina
Pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad? Makaron z włoskim sosem pomidorowym. Danie jest pełne smaku i niezwykłego aromatu. Sos ugotuj ze świeżych, dojrzałych pomidorów i listków bazylii, tak przygotowany smakuje jak z najlepszej, włoskiej restauracji. Poznaj najlepszy sposób na włoski sos pomidorowy do makaronu.
Kuchnia włoska jest kuchnią niezwykle aromatyczną. Najlepszej jakości oliwa z oliwek, czosnek i świeże zioła to sekret doskonałych dań. Włoski sos pomidorowy jest najlepszym sosem do makaronu, jaki jadłam. Przygotowany z dojrzałych, słodkich pomidorów ma idealnie wyważony smak.
Sos pomidorowy ugotujesz błyskawicznie, dlatego też makaron z włoskim sosem to świetna propozycja na szybki i tani obiad. Latem sos przygotuj z pomidorów polnych, które kupisz w każdym warzywniaku. Zimą wykorzystaj pomidory malinowe lub passatę. Gałązkowe pomidory szklarniowe wyglądają ładnie, ale nie mają ani smaku, ani miąższu.
Włoski sos świetnie komponuje się z każdym rodzajem makaronu, szczególnie jednak polecam tradycyjne spaghetti, tagliatelle lub penne, te makaronu są stworzone właśnie do takich dań, a ich struktura umożliwia lepsze przyleganie sosu- danie jest spójne i doskonałe w smaku.
Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjny, włoski obiad- tu poznasz przepis na cannelloni z farszem z mięsa mielonego, rozpływa się w ustach.
Przepis na włoski sos pomidorowy do makaronu
Składniki na 3-4 porcje:
6-7 dojrzałych, słodkich pomidorów
mała cebula
4 duże ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
pół łyżeczki oregano suszonego
16 listków bazylii
sól, pieprz
szczypta cukru
makaron
kawałek startego parmezanu (opcjonalnie)
Jak zrobić włoski sos pomidorowy do makaronu?
Pomidory sparz, obierz ze skórki, następnie pokrój na bardzo małe kawałki i przetrzyj je na sitku. Do garnka wlej 4 łyżki oliwy i na niej duś przetarte pomidory na najmniejszym ogniu.
W tym czasie posiekaj drobno bazylię, czosnek i cebulkę. Na 2 łyżkach oliwy zeszklij czosnek z bazylią, następnie dodaj cebulkę i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut. Ugotuj makaron al dente, odcedź.
Źródło zdjęcia: canva/Marcin Jucha Pomidory przełóż do podsmażonego czosnku, wymieszaj i duś na najmniejszym ogniu przez 3-4 minut, często mieszając. Sos dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Podaj z makaronem, możesz dodatkowo oprószyć danie startym parmezanem, smacznego.