Najprostszy przepis na kiszone pomidory
Pomidory najczęściej jemy na surowo w formie plasterków na kanapce lub pod postacią sosu do makaronu. Okazuje się, że soczyste i czerwone owoce idealnie nadają się do kiszenia, o czym wiele osób mogło nigdy wcześniej nie słyszeć. Niżej zdradzamy najprostszy przepis.
Kiszenie pomidorów nie jest w żadnym wypadku trudnym zadaniem. Choć większość z nas jest przyzwyczajona do jedzenia kiszonej kapusty oraz ogórków, zdecydowanie powinniśmy dać szansę także innym produktom. Mają bowiem zupełnie inny smak niż ich świeże warianty.
Tak przygotowane pomidory doskonale sprawdzają się jako baza do zupy pomidorowej, która przypomina w smaku ogórkową. Świetnie komponują się jako dodatek do sałatek oraz na kanapkach.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kiszone pomidory
Składniki:
2 kg pomidorów koktajlowych
1.5 l wody
1 korzeń chrzanu
3 łyżki soli
1 główka czosnku
pęczek kopru
Zacznij od dokładnego wyczyszczenia pomidorów pod bieżącą wodą i odszypułkowania ich. Osusz je na ręczniku kuchennym. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia.
Do wyparzonych wcześniej słoików zacznij pakować pomidory. Ułóż je dość luźno, ale uważaj, aby nie wypłynęły ponad powierzchnie zalewy podczas kiszenia. Do każdego słoika włóż 3 ząbki czosnku, odrobinę kopru oraz chrzanu.
Ciepłą jeszcze zalewą zalej słoiki i zakręć je ciasną pokrywkami. Odstaw je na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie, gdy burzliwa fermentacja minie, przenieś słoje do piwnicy lub spiżarni.
Źródło: canva.com/bergamont, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz
Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia
Źródło: mojegotowanie.pl