Smakosze.pl
Kiszone pomidory

canva.com/olehtokarev

Najprostszy przepis na kiszone pomidory

9 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pomidory najczęściej jemy na surowo w formie plasterków na kanapce lub pod postacią sosu do makaronu. Okazuje się, że soczyste i czerwone owoce idealnie nadają się do kiszenia, o czym wiele osób mogło nigdy wcześniej nie słyszeć. Niżej zdradzamy najprostszy przepis.

Kiszenie pomidorów nie jest w żadnym wypadku trudnym zadaniem. Choć większość z nas jest przyzwyczajona do jedzenia kiszonej kapusty oraz ogórków, zdecydowanie powinniśmy dać szansę także innym produktom. Mają bowiem zupełnie inny smak niż ich świeże warianty.

Tak przygotowane pomidory doskonale sprawdzają się jako baza do zupy pomidorowej, która przypomina w smaku ogórkową. Świetnie komponują się jako dodatek do sałatek oraz na kanapkach.

Smażona wątróbka

Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była gorzka?

CZYTAJ DALEJ

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kiszone pomidory

Składniki:

  • 2 kg pomidorów koktajlowych

  • 1.5 l wody

  • 1 korzeń chrzanu

  • 3 łyżki soli

  • 1 główka czosnku

  • pęczek kopru

Zacznij od dokładnego wyczyszczenia pomidorów pod bieżącą wodą i odszypułkowania ich. Osusz je na ręczniku kuchennym. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia. 

Do wyparzonych wcześniej słoików zacznij pakować pomidory. Ułóż je dość luźno, ale uważaj, aby nie wypłynęły ponad powierzchnie zalewy podczas kiszenia. Do każdego słoika włóż 3 ząbki czosnku, odrobinę kopru oraz chrzanu.

Ciepłą jeszcze zalewą zalej słoiki i zakręć je ciasną pokrywkami. Odstaw je na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie, gdy burzliwa fermentacja minie, przenieś słoje do piwnicy lub spiżarni.

Kiszone pomidory

Źródło: canva.com/bergamont, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz

  • Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia

  • Cudowna zupa ogórkowa z zalewą z ogórków z kiszonych

Źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >