Najszybsze kotlety na świecie - tylko dwa składniki
Kotlety można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie większość smakoszy stawia na schabowe lub mielone. Dziś wypróbujemy zupełnie inny przepis. Wystarczy wymieszać tuńczyka z jajkiem. Efekt powala na łopatki.
Smakowite kotlety niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Bez wątpienia specjał można uznać za obiadową klasykę. Kotlety na bazie tuńczyka z puszki i jajek są wyjątkowym frykasem, któremu nie sposób się oprzeć.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyjątkowe kotlety z dwóch składników
Z całą pewnością różnej maści kotlety królują na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je niemal codziennie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na pieczone kotlety mielone .
Tym razem sięgniemy po niezawodną recepturę na kotlety z tuńczyka i jajek. Specjał jest banalnie prosty i nawet smakosze, którzy dopiero zaczynają swoją przygodą z kulinariami, poradzą sobie bez najmniejszych problemów . Jakich składników potrzebujemy?
-
puszka tuńczyka w sosie własnym
-
jajko
-
ulubione przyprawy
-
sól
-
pieprz
Sprawdzony przepis na prosty obiad
Na początku tuńczyka odsączamy z zalewy. Rybę mieszamy z jajkiem. Całość wzbogacamy o przyprawy. Dobrze sprawdzi się, chociażby wędzona papryka. Jednak równie dobrze możemy postawić na bazylię, oregano i inne zioła .
Warto także dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Lepimy z niej lekko spłaszczone kotlety. Z jednej puszki tuńczyka powinniśmy otrzymać dwa smakołyki.
Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Na każdą ze stron przeważnie wystarczają 3 minuty. Kiedy będą złociste z obu stron, wówczas są już gotowe. Godne uwagi są także kotlety mielone z kalafiora .
Canva / Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kucharka w baletkach