Smakosze.pl Przepisy Najszybszy, niedzielny obiad - kultowy makaron z białym serem
canva/arfo, Getty Images

Najszybszy, niedzielny obiad - kultowy makaron z białym serem

6 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Makaron z białym serem jest wspominany przez starszych Polaków z prawdziwym rozrzewnieniem - dawniej potrawa była jedzona bardzo często. Dużą zaletą jest czas przygotowania, który trwa jedynie 10 minut. Podając makaron, pamiętaj o posypaniu go podprażoną bułką tartą, która wspaniale komponuje się z resztą składników.

Makaron z serem zachwyca nie tylko krótkim czasem gotowania, lecz także możliwością podania go na wiele sposobów. Poza słodką wersją równie dużą popularnością cieszą się te ze skwarkami czy cebulową okrasą.

Ważną zasadą, której warto trzymać się podczas korzystania z poniższego przepisu, jest kupienie sera o dużej zawartości tłuszczu. Dzięki temu ser lekko roztopi się na gorących kluskach i będzie jeszcze smaczniejszy.

Przepis na kultowy makaron z serem

Składniki:

  • 0,5 kg makaronu (polecamy świderki)

  • 350 g białego twarogu pełnotłustego

  • 150 g bułki tartej

  • pół kostki masła

  • cukier

Zacznij od zagotowania wody w pojemnym i wysokim garnku. Pamiętaj, aby wlać jej dużo, by makaron miał mnóstwo przestrzeni. Posól ją, wrzuć makaron i gotuj, aż będzie całkowicie miękki.

W międzyczasie, gdy kluski dochodzą na gazie, zajmij się serem. Umieść go w misce i rozdrobnij widelcem. Na suchą patelnię wsyp bułkę tartą i praż ją nad ogniem, aż stanie się złota.

Do bułki wrzuć masło i smaż, aż całkowicie się roztopi. Wyłóż odcedzony i gorący makaron na talerz, połóż na nim biały ser, posyp bułką z masłem i kilkoma łyżeczkami cukru. Podawaj natychmiast. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne i miękkie ciasto na pierogi z wodą i mlekiem. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Twaróg

Źródło zdjęcia: canva/feri1, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy