Dlaczego warto wrzucić do rosołu kostkę lodu? Efekt robi wrażenie
Nietłusty i klarowny rosół skusi wielu amatorów tradycyjnej kuchni polskiej. Przygotowanie właśnie takiej zupy umożliwi nam dodatek kostek lodu. Nietypowy patent sprawi, że zupa zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem.
Przygotowanie rosołu wymaga przestrzegania kilku zasad. Konieczne jest między innymi powolne gotowanie, które zapobiegnie powstaniu zmętnień. Czasem jednak mimo starań, zupa nie jest klarowna. Jeden prosty patent pomoże wam to zmienić.
Co daje dodanie kostek lodu do rosołu?
Jeżeli rosół, pomimo dokładnego szumowania, nadal będzie nieco mętny, dodajcie do niego parę kostek lodu. Zupa w chwilę stanie się bardziej klarowna, a jej smak nie ulegnie znacznej zmianie.
Wrzucenie lodowych fragmentów pomoże wam też uporać się z problemem zbyt tłustego rosołu. Ochłodzenie zupy, jakie nastąpi bezpośrednio po dodaniu lodu, spowoduje, że zawarty w niej tłuszcz zgromadzi się dookoła kostki. Będziecie mogli z łatwością go usunąć.
Co jeszcze warto zrobić, gotując rosół?
Szczególnie istotny jest prawidłowy dobór składników do przyrządzenia zupy. Mięsny wywar nie może być gotowany na mięsie zamrożonym. Z zamrożonego kurczaka bowiem wydzieli się więcej szumowin, niż uzyskalibyśmy podczas gotowania mięsa w temperaturze pokojowej.
Choć porcje rosołowe nie mogą być nadmiernie tłuste, bardzo chude kawałki też się nie sprawdzą. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i od jego zawartości w rosole zależy aromat zupy. Warto dodatkowo wrzucić mięso do zimnej wody, zamiast do wrzątku — zupa wyjdzie jeszcze bardziej esencjonalna.
Po pyszne przepisy na kulinarny klasyk zapraszamy na naszą stronę. W tym artykule zdradzaliśmy recepturę na pikantny rosół babci Tereski. Tu natomiast opisujemy patent na specjał przyrządzony w piekarniku.
Źródło zdjęcia: canva/vkuslandia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Napowietrzone racuszki z dodatkiem ubitego białka. Drobny dodatek nadaje lekkości
Surówka witaminowa z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy. Słoneczna porcja zdrowia
Jak uniknąć sklejania się pierogów podczas gotowania? Patent jest prostszy niż myślisz
Źródło: unileverfoodsolutions, newsy.gotujmy