Smakosze.pl Przepisy Najtańsza i najlepsza zapiekanka z mięsem mielonym. Idealnym obiad dla całej rodziny
Canva / EzumeImages

Najtańsza i najlepsza zapiekanka z mięsem mielonym. Idealnym obiad dla całej rodziny

14 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zdradzamy sposób na pyszny, pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Jest nim oczywiście zapiekanka makaronowa. Niewątpliwą zaletą tego typu przepisach jest fakt, że robią się praktycznie same. Użycie niedrogich składników sprawia, że ten obiad jest w dodatku bardzo przyjazny dla naszego portfela.

We wnętrzu zapiekanki makaronowej znajdziecie sycące mielone mięso. Jego smak wzbogaca podsmażona cebulka i apetyczny zielony szpinak. Całość zapieczona jest oczywiście pod serową kołderką. Domownicy będą zachwyceni takim obiadem.

Przepis na rewelacyjną zapiekankę makaronową z mielonym mięsem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 450 g krótkiego makaronu (np. penne)

  • 1 szklanka passaty pomidorowej

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku

  • 2 szklanki tartego sera żółtego

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • słodka papryka

  • zioła prowansalskie

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Jak przyrządzić pyszna i niedrogą zapiekankę na obiad?

Makaron do zapiekanki ugotuj według przepisu na opakowaniu . Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj .

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju . Na tłuszcz wrzuć cebulę, podsmażaj przez chwilę, po czym dodaj do niej czosnek . Do warzyw dołóż mięso mielone i smaż wszystkie składniki do momentu, aż mięso zrumieni się ze wszystkich stron .

Do podsmażonych składników zapiekanki dołóż posiekany czosnek . Zalej wszystko passatą pomidorową. Zawartość patelni wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką . Przykryj i duś przez kilka minut .

Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego . Przełóż do niego pomidorowo-mięsny sos. Wszystko wymieszaj i posyp z wierzchu tarty serem żółtym .

Zapiekankę makaronową wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni . Piecz przez ok. 7-8 minut, aż ser dobrze się zrumieni . Gotowe danie możesz udekorować z wierzchu odrobiną ziół, np. mieszanką ziół prowansalskich . Po wyjęciu z piekarnika potrawa gotowa jest do podania . Zapiekanka gyros to prawdziwa rewolucja na talerzu . Przepis Ewy Wachowicz jest bajecznie prosty i fenomenalnie smaczny .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy