Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić wyżerkę dla całej rodziny. Wystarczy kilka tanich składników

Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić wyżerkę dla całej rodziny. Wystarczy kilka tanich składników

Zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz
canva/beyhanyazar; Pawel Wodzynski/East News

Zapiekanka ziemniaczana jest idealnym pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Proste połączenie mięsa mielonego, pomidorów, ziemniaka i sosu beszamelowego, zaproponowane przez Ewę Wachowicz sprawdzi się doskonale. Danie nie zrujnuje waszego portfela, a z talerzy znikać będzie błyskawicznie. Spróbujecie?

Znakomity i tani obiad możecie przygotować, korzystając z prostych i niedrogich produktów. Mogą to być na przykład ziemniaki z poprzedniego obiadu. To właśnie sycące bulwy stanowią bazę zapiekanki przygotowanej przez Miss Polski. Oprócz nich danie tworzą sycący sos mięsny z pomidorami i pierzynka z beszamelu. Całość smakuje fantastycznie. Warto skosztować.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 350-400 g ziemniaków

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 nieduża papryka w dowolnym kolorze

  • 160 ml domowego przecieru pomidorowego

  • 3/4 łyżeczki suszonego oregano

  • pół łyżeczki suszonej bazylii

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • masło klarowane

Składniki na sos beszamelowy:

  • 13 g masła klarowanego

  • 15 g mąki pszennej

  • 250 ml mleka

  • szczypta soli

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną? Ewa Wachowicz zdradziła pomysł na tani obiad

Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie gotujemy je w osolonym wrzątku do czasu, aż nieco zmiękną, lecz nie będą się rozpadać. Odcedzamy i połową porcji wypełniamy dno natłuszczonej masłem klarowanym formy.

Na patelni topimy niewielką porcję tłuszczu i szklimy na nim posiekaną cebulę. Gdy będzie miękka, partiami dodajemy mięso, obsmażając je na rumiano. Wlewamy przecier i dusimy przez kilka minut, w międzyczasie dodając umytą, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę.

Gdy warzywa utworzą gęsty sos, przenosimy zawartość patelni do formy i przykrywamy odłożonymi ziemniakami. Całość polewamy sosem beszamelowym i zapiekamy około 17 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak zrobić sos beszamelowy do zapiekanki ziemniaczanej?

W małym rondlu topimy masło klarowane i podsmażamy na nim mąkę. Gdy zbrązowieje, stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki.

Kolejną porcję płynu wlewamy dopiero wtedy, gdy uzyskamy jednolity sos. Gęsty i gładki beszamel doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Polewamy nim potrawę.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Ewy Wachowicz. Koniecznie spróbujcie delikatnych klusek śląskich z dodatkiem jabłka. Warta odkrycia jest też pyszna krakowska maczanka.

Zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz jest zachwycająca
canva/LauriPatterson

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz