Rodowicz pokazała jak robi spaghetti, a fani wytknęli jej błąd. Nie uwierzycie, o co poszło
Maryla Rodowicz bryluje na TikToku, prezentując przepisy kulinarne. Nie wszyscy internauci podzielają jednak jej entuzjazm. Pod filmikiem z przepisem na spaghetti carbonara wytknięto artystce elementarną wiedzę na temat mięsa. Okazuje się, że zamiast tradycyjnego włoskiego boczku użyła do swojej pasty słoniny.
Maryla Rodowicz prezentowane danie określiła mianem "spaghetti carbonara pod tytułem Jasiek", gdyż jej syn noszący to właśnie imię jest autorem przepisu. Do przyrządzenia użyła między innymi ukraińskiej wędzonej słoniny. Nie spodobało się to niektórym komentującym.
Oryginalny przepis na spaghetti carbonara wymaga użycia włoskiego boczku, czyli pancetty. Drugim dopuszczalnym rodzajem mięsa jest suszone podgardle wieprzowe, znane pod nazwą guanciale. Na ten właśnie fakt zwrócił uwagę Maryli Rodowicz jeden z komentujących, wywołując większą dyskusję. Czy te pretensje są słuszne?
Mimo wpadki z wyborem mięsa filmik Maryli Rodowicz cieszy się ogromną popularnością. Samo danie prezentuje się na nim smakowicie. Wypróbujcie jej przepis na spaghetti i sami oceńcie, czy awantura w komentarzach była uzasadniona.
Przepis na spaghetti carbonara według Maryli Rodowicz
Składniki:
makaron spaghetti
ukraińska solona wędzona słonina
parmezan
7 żółtek jaj
woda z gotowania makaronu
sól
pieprz
Spaghetti Maryli Rodowicz- instrukcja krok po kroku
Słoninę do spaghetti pokrój w kostkę. Następnie wrzuć ją na rozgrzaną patelnię. Mięso trzymaj na kuchence do momentu, aż wytopią się z niego skwarki.
Makaron do spaghetti Maryli Rodowicz ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W czasie gotowania przygotuj pozostałe składniki do dania. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a żółtka jaj wymieszaj za pomocą trzepaczki na jednolitą masę.
Do rozmieszanych żółtek dodaj starty ser. Oba składniki starannie ze sobą połącz. Ugotowany makaron odcedź, pozostawiając szklankę wody z gotowania. Jajeczno-serową masę dodaj do garnka z makaronem i wymieszaj całość.
Zawartość garnka przełóż na patelnię z wytopionymi skwarkami. Spaghetti wymieszaj, jeśli jest zbyt gęste dodaj do niego odrobinę wody pozostałej po gotowaniu. Gotową carbonarę przypraw pieprzem, przełóż na talerz i udekoruj płatkami parmezanu. Potrawa najlepiej smakuje podana od razu do przygotowaniu. Mistrzowska ryba Maryli Rodowicz to doskonały plan na posiłek. Przepis na kontrowersyjną pastę możesz porównać z tą klasyczna recepturą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:@marylarodowicz ✨Gotuj z Marylą #Carbonara mojego syna Jaśka - nieoczywista i pysz#na Składniki: 1/ Makron Spaghetti no. 5 2/ Wędzona słonina ! 3/ Żółtka z 7 jaj 4/ Tarty #parmezan ♬ New Rules (Remix) - Dua Lipa
Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do pączków. Są lekkie i puszyste
Zapomnij o moczeniu w cebuli i mleku. Jest 100 razy lepszy patent na schabowe
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: TikTok @marylarodowicz