Smakosze.pl Przepisy Nietypowy przepis na naleśniki
canva/DAPA Images

Nietypowy przepis na naleśniki

2 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Naleśniki mogą wydawać się pospolitym wręcz posiłkiem. Ich przygotowanie trwa kilkanaście minut, składniki nie są drogie i cała operacja jest względnie prosta. Mimo to nawet z tak popularnego dania można zrobić coś ekskluzywnego.

Jednym ze sposobów na osiągnięcie tego, jest dodanie do ciasta naleśnikowego odrobiny kawy. Jej intensywny smak podkreśli resztę dodatków, z którymi będziemy jeść naleśniki. Warto jednak pamiętać, że dodatek kawy sprawdza się jedynie przy jedzeniu naleśników na słodko.

Naleśniki z kawą są przepyszne

Dobrej jakości kawa ma przyjemny, lekko kwaśny palony smak, który często przypomina czekoladę, owoce czy karmel. Naturalna goryczka nadaje ciastu kontrastu do słodkich dodatków, z którymi takie naleśniki najlepiej smakują. Świetnie sprawdzają się banany z czekoladą czy waniliowy twarożek.

Jeśli chcesz, aby finalne placuszki były bardziej puszyste, nie dodawaj do ciasta zwykłej wody - zamień ją na gazowaną. Dwutlenek węgla uwięziony w wodzie sprawi, że ciasto spulchni się i podczas smażenia delikatnie wyrośnie. Takie naleśniki są znacznie smaczniejsze i przyjemniejsze.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy niesamowite właściwości, jakie ma w sobie natka marchewki. Tutaj z kolei prezentujemy metodę naszych babć na utrzymanie ziemniaków w cieple przez dłuższy czas.

Przepis na ciasto naleśnikowe z kawą

Składniki:

  • 250 ml mleka

  • 250 ml wody gazowanej

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 30 ml oleju

  • szczypta soli

  • filiżanka espresso lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Zacznij od dokładnego ubicia jajek. Wbij je do miski, dodaj szczyptę soli i zacznij miksować je mikserem . Gdy znacznie zwiększą swoją objętość i staną się puszystą pianą, możesz skończyć mieszanie. Wlej do jajek wodę gazowaną oraz mleko i delikatnie całość wymieszaj.

Partiami wsypuj do masy przesianą przez sitko mąkę. Miksuj całość do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą. Teraz należy wlać olej oraz kawę i ponownie miksować przez 5 minut. Po wszystkim odstaw ciasto na 20 minut, żeby mąka pochłonęła wilgoć z wody.

Patelnie rozgrzej na palniku. Za pomocą ręcznika papierowego rozsmaruj powierzchnie patelni tłuszczem. Wylej szybkim ruchem porcję ciasta i smaż z obu stron, aż będzie ładnie zarumienione . Powtarzaj czynność, do czasu, gdy usmażysz wszystkie naleśniki. Podawaj je z wybranymi słodkimi dodatkami. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy