Puszyste jak obłok naleśniki bez mleka. Zastąpisz je nietypowym dodatkiem
Naleśniki są wspaniałą bazą zarówno do dań wytrawnych jak i tych serwowanych na słodko. Aby wychodziły za każdym razem idealne i delikatne, warto zastąpić mleko jogurtem naturalnym. Gęsty jogurt sprawi, że nasze naleśniki będą wręcz rozpływały się w ustach.
Kluczową kwestią w procesie przygotowania naleśników jest zachowanie odpowiednich proporcji składników. Bazę stanowią jajka, mąka oraz dodatek płynny- w naszym przypadku jogurt naturalny. Naleśniki z dodatkiem jogurtu będą idealne podane na słodko.
Naleśniki bez mleka to pozytywne zaskoczenie
Składniki:
-
1,5 szklanki maki pszennej
-
2 duże jajka
-
szklanka jogurtu naturalnego
-
1,5 szklanki wody gazowanej
-
szczypta cukru
-
odrobina soli
-
tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)
Jak przygotować puszyste naleśniki z jogurtem
Mąkę na naleśniki przesiej przez sitko do wysokiej miski. Przesianie maki zmniejszy ryzyko powstania grudek w cieście. Przesiana mąka napowietrza się, dzięki czemu łatwiej jest ją połączyć z pozostałymi-płynnymi składnikami .
Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki na naleśniki. Wymieszaj za pomocą blendera. Do tego celu najlepiej użyć końcówki z trzepaczką . Jeśli nie masz dostępu do urządzenia, możesz użyć trzepaczki ręcznej. Składniki powinny dobrze połączyć się, a by ciasto było puszyste.
Odstaw ciasto na kilkanaście minut, aby odpoczęło. Pozwoli to na jeszcze lepsze połączenie się składników. Naleśniki wyjdą delikatniejsze, jeśli nie zaczniesz smażyć ich zaraz po przygotowaniu ciasta .
Patelnię pokryj niewielką ilością tłuszczu i dobrze rozgrzej. Porcję ciasta na naleśniki wylewaj za pomocą chochelki na środek i rozprowadzaj równomiernie po całej jej powierzchni. Nie przesadź z ilością ciasta- naleśnik powinien wyjść cienki i delikatny .
Naleśniki smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony . Kiedy naleśnik zrumieni się z jednej strony, podnieś go za pomocą szpatułki i przewróć na drugą stronę. Usmaż partię z całej porcji ciasta. W razie potrzeby uzupełniaj ilość tłuszczu na patelni .
Tak przygotowane naleśniki podawaj od razu po usmażeniu lub pozostaw do ostygnięcia. Możesz zawijać z dżemem, konfiturą, podawać z bitą śmietaną lub słodkim twarożkiem . Jogurt naturalny to nie jedyny znany nam trick naleśnikowy . Możesz także sprawdzić tradycyjny przepis na naleśniki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak przygotować domowy budyń? Bije na głowę kupny, a zrobisz go w kilka minut
-
Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
-
Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy