Smakosze.pl Przepisy Puszyste jak obłok naleśniki bez mleka. Zastąpisz je nietypowym dodatkiem
Canva / Nadya_Grunau z Pixabay

Puszyste jak obłok naleśniki bez mleka. Zastąpisz je nietypowym dodatkiem

2 września 2022

Naleśniki są wspaniałą bazą zarówno do dań wytrawnych jak i tych serwowanych na słodko. Aby wychodziły za każdym razem idealne i delikatne, warto zastąpić mleko jogurtem naturalnym. Gęsty jogurt sprawi, że nasze naleśniki będą wręcz rozpływały się w ustach.

Kluczową kwestią w procesie przygotowania naleśników jest zachowanie odpowiednich proporcji składników. Bazę stanowią jajka, mąka oraz dodatek płynny- w naszym przypadku jogurt naturalny. Naleśniki z dodatkiem jogurtu będą idealne podane na słodko.

Naleśniki bez mleka to pozytywne zaskoczenie

Składniki:

  • 1,5 szklanki maki pszennej

  • 2 duże jajka

  • szklanka jogurtu naturalnego

  • 1,5 szklanki wody gazowanej

  • szczypta cukru

  • odrobina soli

  • tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)

Jak przygotować puszyste naleśniki z jogurtem

Mąkę na naleśniki przesiej przez sitko do wysokiej miski. Przesianie maki zmniejszy ryzyko powstania grudek w cieście. Przesiana mąka napowietrza się, dzięki czemu łatwiej jest ją połączyć z pozostałymi-płynnymi składnikami .

Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki na naleśniki. Wymieszaj za pomocą blendera. Do tego celu najlepiej użyć końcówki z trzepaczką . Jeśli nie masz dostępu do urządzenia, możesz użyć trzepaczki ręcznej. Składniki powinny dobrze połączyć się, a by ciasto było puszyste.

Odstaw ciasto na kilkanaście minut, aby odpoczęło. Pozwoli to na jeszcze lepsze połączenie się składników. Naleśniki wyjdą delikatniejsze, jeśli nie zaczniesz smażyć ich zaraz po przygotowaniu ciasta .

Patelnię pokryj niewielką ilością tłuszczu i dobrze rozgrzej. Porcję ciasta na naleśniki wylewaj za pomocą chochelki na środek i rozprowadzaj równomiernie po całej jej powierzchni. Nie przesadź z ilością ciasta- naleśnik powinien wyjść cienki i delikatny .

Naleśniki smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony . Kiedy naleśnik zrumieni się z jednej strony, podnieś go za pomocą szpatułki i przewróć na drugą stronę. Usmaż partię z całej porcji ciasta. W razie potrzeby uzupełniaj ilość tłuszczu na patelni .

Tak przygotowane naleśniki podawaj od razu po usmażeniu lub pozostaw do ostygnięcia. Możesz zawijać z dżemem, konfiturą, podawać z bitą śmietaną lub słodkim twarożkiem . Jogurt naturalny to nie jedyny znany nam trick naleśnikowy . Możesz także sprawdzić tradycyjny przepis na naleśniki .

Canva / mayamo
Canva / mayamo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy